Els discapacitats denuncien que són discriminats a l’hora de rebre atenció sanitària pel coronavirus

Representants de persones discapacitades afirmen que se'ls donen pal·liatius per la seva condició
Una persona amb cadira de rodes
Una persona amb cadira de rodes

Des del Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), una font que vol mantenir l'anonimat afirma que "a nosaltres ens han arribat casos de persones discapacitades a les quals se'ls ha dit que no es donava tractament en centres hospitalaris perquè tenien una esperança de vida curta o una discapacitat", afegint que "en el protocol del servei d'emergències mèdiques, el SEM, si s'aplica tal com està no arriben ni a l'hospital perquè es descarten prèviament".

Rotunditat, però també ràbia i desesperació en la declaració d'aquesta font de COCARMI que afirma que els pacients amb discapacitat són discriminats a l'hora de rebre atenció sanitària durant la pandèmia de la Covid-19, i que per la Generalitat s'han convertit en ciutadans de segona, assegurant que "hem sabut per familiars dels nostres afiliats, de persones que estaven hospitalitzades i a l'hora de decidir quin tractament s'havia d'aplicar directament s'aplicaven pal·liatius perquè eren discapacitats".

La mateixa font assegura que "és necessari basar la tria i la prioritat en funció de la història clínica però no sobre la base de les condicions de la persona". Des de COCARMI volen incidir en la diferenciació entre desprioritzar o negar el tractament, i declaren amb contundència que "en qualsevol situació de col·lapse no s'hauria de negar el tractament a una persona a causa de la seva condició".

Des de COCARMI es fa una crida a través d'un document als comitès d'ètica dels hospitals, emparant-se en els documents signats pel Comitè de Bioètica d'Espanya i l'Organització Mundial de la Salut (OMS), advertint que la presa de decisió sobre l'atenció mèdica ha de basar-se en un criteri d'equitat i protecció.

El mateix director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha remarcat que la pandèmia del coronavirus és una amenaça global i que cal atendre i protegir totes les persones, independentment si tenen o no una discapacitat. "Ha d'haver-hi un criteri ètic comú", reclamen des de COCARMI "i que no es consideri que unes vides són més prescindibles que unes altres. Totes són igual de valuoses i han de tenir el mateix dret d'assistència".

A Catalunya hi ha 538.000 persones amb discapacitat, el que representa el 7% de la població total. D'aquests, el 50% són discapacitats físics, el 10% auditius i visuals, el 14% són discapacitats intel·lectuals i el 26% pateixen una malaltia mental.

(Visited 129 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari