La Renda Garantida de Ciutadania es torna imprescindible davant la pandèmia

A partir de l’1 d’abril la prestació ha de ser de 664 euros al mes per una persona i de 1.208 euros per les famílies amb cinc membres
Mapa de la incidencia del Covid-19 en Cataluña
Mapa de la incidencia del Covid-19 en Cataluña

La Comissió Promotora de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) ha difós un comunicat on assenyala que “davant la situació d’emergència social amb motiu de la pandèmia de la Covid-19, i amb l’objectiu d’evitar un agreujament de la pobresa a Catalunya, exigim un escurçament dràstic en els terminis de sol·licitud i resolució administrativa de la prestació”. Així mateix, reclama que el departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, “apliqui àmpliament el criteri d’excepcionalitat recollit  l’apartat 3 de l’article 7 de la Llei de la RGC davant les circumstàncies extraordinàries que representa la present pandèmia i les seves conseqüències econòmiques i socials”.

Aquest apartat determina que “tenen dret a la Renda Garantida, excepcionalment, les persones que no compleixen els requisits establerts però en les quals concorren circumstàncies extraordinàries per les quals es troben en una situació d’especial necessitat”. Els promotors de la RGC consideren que la situació d’emergència creada per la pandèmia de la Covid-19 justifiquen aquesta ampliació dels seus beneficiaris.

Precisament aquest dimecres 1 d’abril va finalitzar el període de transició de les quanties de la prestació des de que es va posar en marxa ara fa dos anys i mig. A partir d’ara, la prestació ha de ser de 664 euros mensuals si només se’n beneficia una persona, quantitat que equival al 100% de l’Indicador de Renda de Suficiència a Catalunya (IRSC). Per una parella, la RGC ha de pujar fins els 996 euros mensuals (150% de l’IRSC), per tres persones, fins a 1.096 euros (165% de l’IRSC), per quatre persones, fins a 1.196 euros (180% de l’IRSC) i per nuclis familiars de cinc membres, fins a 1.208 euros (182% de l’IRSC).

Els promotors de la RGC, així com els grups de l’oposició al Parlament de Catalunya, reclamen que l'IRSC s’actualitzi. Està congelat des del 2010 i, si s’hagués actualitzat amb l’augment del cost de la vida, la prestació unipersonal hauria de ser de 773 euros mensuals. El Ple del Parlament va aprovar el passat 6 de febrer que s’incrementés l’IRSC en un 16,4% i diversos grups de l’oposició tenien previst reclamar que s’inclogués aquest increment en els pressupostos de la Generalitat per l’any vinent.

La suspensió de les sessions parlamentàries ha deixat en l’aire aquest debat. La Comissió Promotora de la Renda Garantida de Ciutadania havia convocat una vaga de fam i una concentració davant el Parlament el dia que es debatés aquesta qüestió. La crisi social causada per la pandèmia fa que aquesta actualització i ampliació de la prestació de la Renda Garantida de Ciutadania sigui més urgent encara.   

(Visited 169 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari