Salut recomana excloure de les UCI els majors de 80 anys amb coronavirus

La consellera Vergés nega cap instrucció en aquest sentit i afirma que prevalen els criteris clínics
La consellera Alba Vergés, visitant el pavelló de suport a l'Hospita
La consellera Alba Vergés, visitant el pavelló de suport a l'Hospital de la Vall d'Hebron

El Departament de Salut de la Generalitat ha remès a personal dels hospitals i del Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) la recomanació de no ingressar a les unitats de cures intensives (UCI) els pacients de més de 80 anys amb coronavirus, segons un document publicat per Crónica Global i Betevé.

El text, que se centra en la presa de decisions en un escenari de col·lapse sanitari, indica que s'ha de "limitar l'esforç terapèutic" que es realitza sobre els majors de 80 anys i prioritzar els recursos per a "aquells pacients que més se'n puguin beneficiar, en termes d'anys de vida salvats”, així com "evitar ingressos en pacients amb escàs benefici".

Pel que fa als pacients de més de 80 anys, recomana "només oxigenoteràpia amb mascareta reservori d'alta concentració tipus Monaghan" i "considerar tractament de confort (mòrfic, midazolam) per pal·liar la sensació de dispnea" a més de col·locar en posició de "decúbit prono" si en 15 minuts el pacient presenta saturació d'oxigen.

Als menors de 75 anys, el document indica que cal tractar-los amb mascareta i, si no milloren, amb respirador. Per als pacients d'entre 75 i 80 anys, excepte els que es troben en un millor estat, es recomanada d'entrada la respiració assistida.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha negat aquest dimarts que s'hagi donat instruccions de no atendre els pacients més grans i ha assegurat que "els criteris clínics prevalen per sobre de tot", a banda d'indicar que a cada persona es dedicarà "la intensitat tarepèutica" que mereix.

El mateix document revelat per Betevé, d'altra banda, ofereix una guia als professionals sanitaris per justificar davant de les famílies la decisió de no intubar pacients. Entre els punts destacats hi ha "no fer referència al fet que no hi ha llits per a tots", "plantejar la limitació com un bé per al pacient" i "no fer tractaments agressius no implica abandonar el pacient".

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides