El TS perseguirà els funcionaris que permetin la sortida de presos de l’1-O

El Govern català replica que és el Suprem qui cometrà prevaricació si els nega la sortida
Dirigents del procés presos
Dirigents del procés presos

El Tribunal Suprem amenaça de querellar-se contra els funcionaris de la Generalitat si permeten sortir de la presó els presos de l'1-O per passar el confinament a casa. És la reacció contundent del tribunal a la notícia que ha donat aquest dimarts el Departament de Justícia: que les presons estudiaran si deixen sortir provisionalment els interns que tenen el permís de l'article 100.2 del reglament penitenciari, com ara els presos independentistes.

Fonts del tribunal han explicat que si les juntes de tractament dels centres on hi ha els presos del procés decideixen alliberar-los per passar el confinament a casa, el tribunal s'adreçarà a les juntes i als directors dels centres perquè justifiquin les decisions amb fonament jurídic i identifiquin els funcionaris que ho han aprovat. I avisen que això podria comportar que els exigeixin responsabilitats penals per un possible delicte de prevaricació.

D'altra banda, la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha replicat les advertències del tribunal, indicant que seria el Suprem qui prevaricaria si actués així. Budó ha recordat que la Secretària General d'Institucions Penitenciàries de l'Estat ha dictat que els presos en tercer grau o que compleixen penes amb la flexibilitat que permet l'article 100.2 del reglament penitenciari poden passar aquest període de confinament en els seus domicilis. Per tant, recorda que aquesta "és la base legal" en què s'empara l'actuació al respecte anunciada per la consellera de Justícia, Ester Capella.

Això mentre un conjunt d'entitats de drets humans reclamen que hi hagi una reducció dràstica de la gent empresonada, seguint les recomanacions de l'ONU. Proposen començar per deixar sortir els presos en segon grau que han gaudit de permisos, els que tenen més de 70 anys i els que tenen patologies severes.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides