“Canvi de tendència” en l’arribada de nous casos però preocupació per les UCI

Fernando Simón, portaveu de la lluita contra el coronavirus, ha donat positiu i s'absenta de la compareixença diària
María José Sierra
María José Sierra

María José Sierra, responsable d'àrea del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, ha assumit el relleu del director d'aquesta institució, Fernando Simón, que durant les darreres hores ha donat positiu per coronavirus, com a portaveu del Ministeri de Sanitat en la compareixença diària dels responsables tècnics del govern espanyol.

Sierra ha destacat que des del 25 de març observen un "canvi de tendència" en l'increment mitjà dels casos diaris, ja que, segons ha especificat, aquest increment era del 20% entre els dies 15 i 25 d'aquest mes, però s'ha reduït al 12% els darrers dies. Per bé que ha insistit, en la línia de Simón, que les dades s'han de prendre amb prudència, ha afegit que aquest efecte "és el que esperàvem amb les mesures adoptades".

La responsable de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, això sí, ha assenyalat que el que més els preocupa és la pressió sobre les unitats de cures intensives (UCI), on el període d'ingrés dels pacients, ha precisat, és d'entre 15 i 20 dies.

Preguntada per quines Comunitats Autònomes havien sobrepassat la seva capacitat d'atendre pacients en UCI, Sierra no ha respost que cap hagi arribat a aquest punt, sinó que la Comunitat de Madrid i Catalunya es troben "en el límit o a punt d'assolir-lo".

Sobre el reforç a les UCI de les CCAA més afectades per la pandèmia, ha explicat que estan traslladant material, com els respiradors, entre CCAA, i que estan "valorant necessitats" per respondre a aquesta pressió, inclosa la possibilitat de traslladar pacients entre CCAA. La xifra de personal sanitari contagiat és de 12.298 persones, ha informat Sierra.

Pel que fa al desplegament de l'exèrcit a Catalunya, el general Miguel Ángel Villarroya ha anunciat que un equip es desplaçarà a Barcelona per estudiar la possible organització d'un hospital de campanya a la Fira, on ja van instal·lar un alberg per a persones sense sostre. A més, l'exèrcit donarà suport a l'hospital Parc Taulí de Sabadell i desinfectarà instal·lacions sanitàries de la Vall d'Aran.

(Visited 46 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari