El govern d’Espanya desautoritza Buch sobre el “confinament total” d’Igualada

Recorda que correspon al ministre Illa decidir si l'endureix després que el conseller d'Interior traslladés la iniciativa a la justícia i a l'executiu central
Compareixença del conseller Buch amb representants dels Mossos d'Esqu
Compareixença del conseller Buch amb representants dels Mossos d'Esquadra

El govern d'Espanya ha respost al conseller d'Interior, Miquel Buch, que només el ministre de Sanitat, Salvador Illa, pot ordenar l'enduriment del confinament d'Igualada i les altres localitats de la Conca d'Òdena. En un comunicat difós aquest dijous a primera hora, la Moncloa indica que, en virtut del reial decret de l'estat d'alarma, Illa és "l'autoritat competent" per aplicar un confinament com el que havia anunciat Buch.

El conseller d'Interior, que dies enrere havia manifestat que les decisions sobre el confinament d'Igualada establert per la Generalitat havia passat a dependre del govern espanyol, havia anunciat aquest dimecres la signatura d'una "resolució perquè la Conca d'Òdena passi a un confinament total". Així mateix, havia comunicat la seva intenció d'aplicar-lo a la justícia i al govern central, perquè el validés.

En concret, pretenia aplicar un confinament durant 15 dies més però amb restriccions addicionals sobre la mobilitat, que limitava a la compra d'aliments i productes de farmàcia i a situacions d'emergència, així com amb la suspensió de l'activitat industrial. Buch adduïa que la fórmula de confinament de les dues darreres setmanes no ha donat els resultats esperats esgrimint que la taxa de mortalitat per coronavirus a la zona és de 63,1 morts per cada 100.000 habitants, superior a les de Madrid (27,9) i la Lombardia (41), àrees particularment afectades per la pandèmia.

A banda de rebutjar que Buch pugui signar l'ordre de confinament, La Moncloa crida a la "unitat d'acció entre les administracions", i reitera que segueixen les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i que han adoptat fins ara les mesures més estrictes d'Europa per frenar el coronavirus. El conseller d'Interior, en declaracions a Catalunya Ràdio, ha considerat "gens encertada" la postura del govern d'Espanya.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides