2.182 morts i gairebé 27.000 casos actius de Covid-19 a Espanya

Simón destaca que la implementació de les mesures és "molt eficaç" i apunta cap a la desescalada "si tot va com esperem"
Fernando Simón
Fernando Simón

Espanya suma 33.089 casos de coronavirus, dels quals hi ha actius menys de 27.000, i 2.182 morts, ha anunciat aquest dilluns el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón.

18.674 persones afectades pel Covid-19 es troben hospitalitzades, 2.355 en unitats de cures intensives (UCI), i 3.555 han rebut l'alta, segons el mateix informa oficial. Catalunya acumula 5.925 casos, 551 ingressats en UCI, 245 morts i 664 altes.

Simón ha destacat en el seu balanç diari com a fet positiu que per bé que els ingressos en UCI segueixen creixent, perden terreny en comparació al total d'hospitalitzacions. Com a dada negativa, ha indicat que 3.910 professionals sanitaris han estat afectats pel Covid-19.

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, així mateix, ha indicat que "s'està suavitzant l'increment de casos notificats diàriament", però ha afegit que no tenen la certesa que s'hagi assolit el cim de la gràfica que mostra l'expansió de la pandèmia a Espanya.

Simón ha aclarit que hi ha un retard de set a deu dies entre l'inici dels símptomes i les notificacions, de tres a quatre dies entre que els metges en tenen constància i es notifiquen per elaborar les estadístiques, i cinc dies de retard fins que l'impacte de la malaltia es reflecteix en la càrrega assistencial, aproximadament, des de l'aparició dels símptomes, per la qual cosa ha manifestat que l'evolució real és "diferent de la que veiem".

"Amb les mesures actuals, el risc de transmissió és mínim", ha indicat. I ha defensat les mesures adoptades pel govern espanyol: "La nostra millor mesura nova no és afegir d'altre, sinó aconseguir que les que tenim s'implementen bé".

Simón ha assegurat que treballen sobre la premissa dels "pitjors escenaris" i que les mesures actuals "són molt estrictes" i "s'estan implementant de manera molt, molt eficaç", en referència a les dades de disminució de la mobilitat. També ha explicat que la gran preocupació dels tècnics de Sanitat era evitar proposar mesures que no es poguessin complir. En aquest sentit, ha recordat que "el nostre país no és la Xina", ja que "totes les Comunitats Autònomes es troben afectades", i que Espanya per ella mateia ha de mantenir "una capacitat econòmica mínima".

Per bé que ha apuntat que si tot va com esperen els pròxims dies, "arribarà el moment de començar la desescalada", ha alertat que arribar al cim "no implica" haver superat el problema, i que fer passes enrere podria anorrear l'esforç de la població i crear un escenari pitjor. Sobre la relaxació de les condicions del confinament, ha avançat que caldrà "mantenir la disciplina" en qualsevol cas, i no relaxar-les massa ni massa d'hora.

Pel que fa a un eventual trasllat de pacients entre Comunitats, el responsable d'Alertes i Emergències Sanitàries ha respost que ho faran "quan sigui necessari", i ha recordat que no totes les CCAA es troben en la mateixa fase d'expansió del Covid-19.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides