El col·lapse de l’hospital d’Igualada qüestiona el confinament de la zona

Es multipliquen les veus crítiques amb una mesura que no acaba de funcionar i castiga l'economia de la zona
Confinament d'Igualada i la Conca d'Òdena

Onze dies després que la Generalitat decretés el confinament d'Igualada i de tres municipis veïns -Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Òdena-, l'hospital d'Igualada, focus del brot de coronavirus que castiga la zona, es troba a la vora del col·lapse per falta de personal sanitari. Aquest fet fa qüestionar la idoneïtat de la dràstica mesura que, d'altra banda, castiga l'economia de la zona. Diferents experts ja han qüestionat el manteniment del confinament.

Semblava una bona idea al principi: aïllar el focus amb un desplegament policial i evitar nous contagis. Però a mesura que avança l'epidèmia es demostra que aquesta mesura ha resultat ineficaç, que no és reproduïble per falta de recursos i que a més castiga de manera inútil l'economia de la zona afectada. Ara hi ha sectors de l'Administració que volen aixecar l'aïllament, però no saben com justificar-ho sense admetre un error.

A tot plegat cal afegir que cada vegada més es coneixen casos de contagi molt propers a la zona confinada, però en el seu extraradi. Sis persones grans ingressades en la fundació privada Consorts Guasch de Capellades van morir a conseqüència de l'epidèmia de coronavirus. Es dona la circumstància que Capellades es troba a només 11 quilòmetres d'Igualada, un quart d'hora en cotxe.

Mentrestant, el govern català insisteix en la necessitat de confinar tota Catalunya, una mesura que només pot fer efectiva el govern espanyol. Així, el president Quim Torra ja ha explicat que "si s'implementés i tots els ciutadans es quedessin confinats a casa, ja no tindria sentit el confinament especial d'Igualada".

D'altra banda, recentment el Departament de Salut ha destinat 180 llits de l'Hospital General de Catalunya –del Grupo Quirónsalud- per a pacients que es deriven de l'Hospital d'Igualada. L'objectiu bàsic és, juntament amb el suport de l'hospital de Bellvitge, intentar disminuir al màxim la pressió al centre igualadí. Tot plegat significarà un anar i venir de pacients dins i fora del territori confinat.

Els empresaris de la zona confinada accepten el tancament amb resignació, però entenen que la dràstica mesura castiga i castigarà l'economia del territori de manera extraordinària. Es dona la circumstància que força empreses han hagut de tancar perquè els seus treballadors han quedat fora de la zona confinada. De moment, la Conca d'Òdena, una zona industriosa ja castigada per anteriors crisis, ja ha vist com es multiplicaven els ERTOs.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides