Torra critica la gestió espanyola del Covid-19 en una carta a autoritats de la UE

Reprodueix vídeo

"O seguim com ara, o la vida", ha plantejat el president de la Generalitat, Quim Torra, aquest matí a Catalunya Ràdio sobre la carta que ha remès a les autoritats de la Unió Europea, on critica la gestió del govern espanyol sobre la crisi del Covid-19 i advoca pel confinament obligatori dels catalans que, se moment, ha denegat el govern d'Espanya.

Torra hi expressa que per superar la crisi del coronavirus cal la cooperació entre tots els nivells governatius, des de l'àmbit local al comunitari, i assenyala que ha sol·licitat al president espanyol, Pedro Sánchez, mesures que "segueixen estrictament les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS)".

Sobre les recomanacions de l'OMS, Torra demana a les autoritats comunitàries que garanteixin que els estats membres les segueixen i apliquen estrictament, i que ho fan "respectant els poders i valorant l'experiència" de tots els nivells de gover, abans de precisar que "s'han de tenir en consideració" tant les necessitats com l'experiència de les "regions".

Aquesta crítica a la centralització de la resposta al Covid-19 per part d'Espanya ha estat remesa per Torra al president del Consell Europeu, Charles Michel, a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, al president del Comitè de Regions, Apostolos Tzitzikostas, i al president del Parlament Europeu, David Sassoli, així com als comissaris de Salut, Crisis i Cohesió de la Comissió Europea.

El president català ha enviat aquesta carta, acompanyada d'un document anomenat "Memòria Justificativa del Confinament", l'endemà d'haver concedit una entrevista a la BBC on ha manifestat que, basant-se en el parer d'experts i científics, "creiem que només confinant-nos a casa podrem guanyar la batalla al coronavirus", i que el govern espanyol, en canvi, els diu que "no és necessari" i "prefereixen mantenir oberts els aeroports i els ports", per bé que va decretar l'estat d'alarma el cap de setmana passat.

Torra afirma que canalitzen el parer dels experts, que des de fa una setmana els recomanen el confinament total, però el responsable de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del govern espanyol, Fernando Simón, va manifestar aquest dijous, sobre l'adopció de mesures de confinament encara més estrictes, que alguns tècnics del ministeri també les defensen, però que el parer predominant entre ells és que l'impacte de mesures afegides "no compensa".

La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha retret a Torra que actua només en "interès propi", que "no té alçada com a representant polític" i que "falta a la veritat" amb el seu intent d'internacionalitzar les queixes contra la resposta espanyola al Covid-19. Per la seva part, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha sol·licitat a Torra "un mínim de lleialtat i de cooperació".

 
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Noticias relacionadas

Hoy destacamos

Deixa un comentari

Notícies més llegides