Les subvencions a l’escola privada trenquen el govern de Quim Torra

Bargalló adverteix que no farà marxa enrere i avala el pacte contra la segregació escolar
Josep Bargalló
Josep Bargalló

Les tensions i les divergències dins del govern Torra es multipliquen i no s’amaguen. L’escola concertada, i més en concret el decret que regula l’admissió d’alumnes, s’ha convertit en un nou cavall de batalla entre els socis de Junts per Catalunya (JxCat) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). El departament d’Educació que dirigeix el republicà Josep Bargalló ha posat la directa i vol aprovar, abans que el president de la Generalitat, Quim Torra, convoqui eleccions autonòmiques anticipades, el decret d’admissió d’alumnes a l’escola pública i concertada. 

El decret té l’origen en el Pacte contra la segregació escolar impulsat pel Síndic de Greuges, que proposa 16 mesures per garantir la distribució més equitativa de l’alumnat entre la pública i la concertada. La idea que es vol impulsar des del departament és que això sigui una eina perquè els alumnes amb necessitats educatives especials, com ara discapacitats o necessitats educatives específiques, com ara situacions socioeconòmiques complexes, es reparteixin per escoles i evitar la creació de centres gueto en alguns barris.

La patronal de l’escola concertada i les associacions de pares i mares d’aquests centres han aixecat la veu contra el decret i hi han presentat  més de 150.000 al·legacions. Demanen més finançament per atendre els nous alumnes amb necessitats especials i que no es limiti el dret a escollir l’escola. Les més bel·ligerants contra el conseller Bargalló són les escoles cristianes. Aquest col·lectiu considera que el departament “utilitza tots els mecanismes per asfixiar l’escola concertada i. de manera particular, l’escola cristiana, que és la més nombrosa”. Fins i tot apel·len al catolicisme del líder d’ERC, Oriol Junqueras i del president de la Generalitat, Quim Torra. Les patronals de l’escola concertada adverteixen que, si prospera la normativa, aquests centres d’ensenyament quedarien “tocats de mort”.

Els postconvergents, propers ideològicament a la concertada, s’han fet ressò d’aquestes crítiques i reclamen que es retardi l’aprovació del decret que exigeix més implicació a la concertada en l’escolarització dels alumnes amb pocs recursos, fins a millorar el finançament dels concerts. Des de JxCat volen frenar una de les propostes estrella dels republicans en ensenyament i apel·len a la “paciència per aconseguir amplis consensos” per garantir la plena aplicació del decret. A més, reconeixen que els pressupostos que estan en tràmit parlamentari no contemplen cap partida pressupostària per compensar a les concertades l’esforç que se’ls vol demanar.

Però, tot i el malestar dels postconvergents i del sector de l’escola concertada, el conseller Bargalló no està disposat a fer marxa enrere i vol aprovar la normativa. “És el nostre compromís i ho tirarem endavant”, insisteix el republicà. La conselleria d’Ensenyament reitera que l’aplicació del decret no serà immediata i que hi ha marge per dotar les escoles concertades de recursos econòmics a través de la memòria econòmica que acompanyarà el decret d’admissió.

La picabaralla en aquesta matèria entre JxCat i ERC constata dues visions de país que es fan presents en l’eix esquerra-dreta. Els republicans aposten per potenciar l’escola pública i els postconvergents defensen la concertada. De fet, Educació, en mans d’ERC, ha mostrat sempre objeccions a les quotes que la concertada cobra a les famílies per aportacions a les fundacions, serveis complementaris o material. Les crítiques, però, es fan amb la boca petita, perquè fins ara era la manera de compensar la falta de recursos de la Generalitat.

LLEGEIX L'ARTICLE SENCER EN EL Nº 1385 DE L'EDICIÓ EN PAPER DEL TRIANGLE

(Visited 171 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari