Site icon El Triangle

Per què Perpinyà no va ser una bassa d’oli?

Puigdemont, durant el seu discurs a Perpinyà

Puigdemont, durant el seu discurs a Perpinyà

El que s'havia promogut des del Consell per la República com un acte d'unitat a favor de la República catalana amb Carles Puigdemont com a gran reclam no va dissimular, ni de bon tros, les friccions entre els promotors del procés, sinó que va evidenciar-ne les tensions latents.

La CUP considera que es va tractar d'un acte partidista, però una de les sigles en són integrants, el partit Poble Lliure, que alhora forma part del Consell per la República, no hi està d'acord. Però, sobretot, l'estratègia política d'ERC i la taula de diàleg amb el govern d'Espanya van rebre el rebuig de molts assistents, entre els quals va destacar l'exconsellera Clara Ponsatí amb un discurs particularment hostil. Aquest enfrontament entre estratègies, que el puigdemontisme disputava amb avantatge com a pal de paller de la trobada, va tenir un clar guanyador aquest cap de setmana.

La mala maror entre ERC-JxCat, paral·lelament, va tenir altres ressons que han emergit a Twitter. Gregori Martínez Palomé, regidor d'ERC a Tossa de Mar, va assenyalar que l'opinadora estrella de TV3 Pilar Rahola havia "fet conyeta tota l'estona" durant la intervenció d'Oriol Junqueras: "Jo era just davant seu. Quan ha acabat, m'he girat i li he dit que és una IMPRESENTABLE".

Rahola l'ha acusat de mentir: "He fet un únic comentari critic en privat a la meva parella i res més. Entenc que estigui cremat per la gran xiulada que ha patit el discurs a favor de la mesa de diàleg de Junqueras, però no em carregui la seva frustració. I, per cert, lleig manipular converses privades".

"El moment en què jo m'he girat ha estat quan vostè ha fet el comentari en veu alta rient del que deia Junqueras al vídeo i preguntant si volia la República per l'any 3.000. Molt lleig fer conyeta sobre això amb algú que es troba privat de llibertat", ha respost el regidor.

I Rahola ha replicat indicant que era un comentari "crític" i no una "conyeta". "Nomes faltaria no poder criticar Junqueras com a polític. Vostès no paren de criticar Puigdemont, que també porta dos anys de repressió", s'ha justificat l'opinadora.

"Els comentaris privats no és diuen en veu alta perquè tothom rigui amb vostè.  M'ha semblat molt més una falta de respecte a una persona privada de llibertat que ha d'enviar el vídeo perquè no pot ser present en persona a l'acte que no pas una crítica a l'estratègia d'ERC", li ha retret Palomé.

A més, el militant de les joventuts d'ERC Joan Mangues ha esborrat un tuit amb què havia escomès Puigdemont trepitjant una línia vermella dels indepes: criticar a partir de la comparació entre presos i exiliats. "La història escriurà la veritat de com uns ho van donar tot pel país i els altres es feien fotos", hi expressava en un missatge pel qual ha demanat disculpes. Mangues, en aquest context, se les ha tingut amb dos dels mediàtics puigdemontistes més abrandats, el politòleg Ramon Cotarelo i el columnista Jordi Galves.

D'altra banda, ni tan sols la consideració dels perpinyanesos com a catalans, que s'intuïa acceptada per tots els assistents, va restar aliena als atacs verbals, segons ha denunciat a les xarxes una de les figures independentistes més conegudes a l'altra banda de la frontera, Aleix Renyé: "La meva filla, voluntària, controlant la sortida d'emergència de l'acte de Perpinyà. Impedint que la gentada entrés per allà i fent respectar normes de seguretat. Insultada per «independentistes»: «Francesa de merda!» La seva resposta: «Sense Catalunya del Nord no hi ha Catalunya»".

Exit mobile version