Lluita veïnal contra l’escalinata de la Sagrada Família

El projecte d'expansió del temple de Gaudí afectaria uns 3.000 veïns del carrer Mallorca
Protestes contra les expropiacions a la Sagrada Família

Les obres de la Sagrada Família avancen a bon ritme i, per tant, cada cop s'acosta més un dels moments més delicats i polèmics. Si finalment es fa l'escalinata de la façana de la Glòria, s'hauran d'enderrocar habitatges del carrer Mallorca. Els veïns hi estan en contra i asseguren que el projecte de Gaudí no preveia aquesta estructura. La junta del temple en té una versió totalment contrària.

El pla de derruir els blocs afectats a la Sagrada Família per realitzar el projecte de les escalinates està fent rebombori des de fa temps. Els rumors sobre el començament d'aquest pla s'han tornat a escampar pel barri i els veïns estudien mobilitzar-se, com ja han fet en altres ocasions, per aturar el projecte.

L'espai afecta unes 3.000 persones que no saben si el seu actual habitatge, en el qual molts d'ells porten vivint dècades, serà expropiada i derruïda en els pròxims anys.

Actualment, els rumors sobre l'inici del pla han provocat que el preu per metre quadrat de les illes afectades hagi baixat de mitjana un 25%, per la qual cosa els seus habitatges s'han devaluat sobtadament sense que els veïns puguin fer res.

Per solucionar aquesta situació els veïns demanen que s'aclareixi el futur. D'una banda, el Patronat de la Sagrada Família demana fer l'ampliació de l'escalinata basant-se que és un projecte que va deixar Gaudí plantejat. De l'altra, els veïns tenen proves i documents que mostren que aquest projecte no el va realitzar Gaudí, i que van ser els seus deixebles, després de la seva mort, els qui ho van proposar. A més, diuen que l'any 1975 es va concedir la llicència d'obres a Núñez per a la construcció d'un edifici d'habitatges i pàrquing que li va ser concedit per l'Ajuntament de Barcelona i que el Patronat de Sagrada Família la va impugnar davant aquest organisme municipal, decretant-se pel mateix la suspensió provisional. Es va sol·licitar informe preceptiu del Ministeri d'Educació i Ciència, qui va dictaminar que aquestes escalinates no eren obra de Gaudí, la qual cosa va comportar que es continués la construcció d'aquest edifici.

La Comissió d'Afectats vol donar a conèixer aquesta informació desconeguda per a molts i demanen a l'Ajuntament la desafectació dels immobles i una resposta concreta.

D'altra banda, la Sagrada Família ha comprat un solar que podria reallotjar els veïns expropiats per l'escalinata. Això no obstant, el Patronat del temple diu que el faran servir de magatzem, però aquest espai sempre s'ha contemplat com el lloc on es podrien reubicar els veïns.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides