Catarsi independentista

El Parlament acull els exconsellers empresonats que insten a seguir treballant
Quim Forn

Catarsi independentista. El Parlament de Catalunya ha tornat a ser el terreny de joc on l’independentisme ha jugat al miratge de la unitat. L’excusa perfecte era la comissió d’investigació sobre les causes de l’aplicació de l’article 155 després de la nonata república catalana.

Aquesta comissió, a la qual no hi participen PSC, Ciutadans i PP al considerar que es tracta de “propaganda”, rebia el 28 de gener els exconsellers empresonats: Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva, Quim Forn, Josep Rull i Dolors Bassa.

Malgrat que Cs no hi participa, ha aprofitat l’inici de la sessió amb Oriol Junqueras perquè Lorena Roldán, escortada per Carlos Carrizosa, fes una intervenció amb preguntes al líder d’ERC. Però no han esperat a les respostes. A l’acabar la intervenció, tant Roldán com Carrizosa s’han aixecat i han abandonat la sala davant la proposta de Junqueras de “dialogar fins i tot amb els que ens volen veure a la presó”.

Els aparells organitzatius de JxCat i ERC ho havien preparat tot a consciència: havien convidat tot un reguitzell d’amics i coneguts. Les dependències del Parlament són les que són i els espais estan acotats. D’aquesta manera, ni els funcionaris podien passar per les zones on es trobaven els “convidats”.

Això sí, la propagandista del puigdemontisme Pilar Rahola tenia el seu lloc reservat en la bancada destinada als diputats. Encara que només al matí. A la tarda tenia tele.

La primera en arribar ha estat Dolors Bassa. Ha estat rebuda pel Govern de la Generalitat en ple, amb Quim Torra, Pere Aragonès i Roger Torrent junts, com si 24 hores abans no s’haguessin estat treient els ulls. Havia de ser una jornada de treva en les baralles internes. Avui, un bàlsam. Demà, ja ho veurem. El cor per davant la raó.

La claca estava ben col·locada i Bassa ha entrat al Parlament fins al lloc reservat i privat lluny dels curiosos. Al carrer, ni mig centenar de persones a les portes del parc de la Ciutadella.

En pocs minuts de diferència, ha estat l’arribada dels cinc homes. Tots ells han entrat junts i s’ha tornat a repetir el passeig, amb aplaudiments i crides de “llibertat”!

Les compareixences eren perquè expliquessin les conseqüències del 155. En realitat, gairebé tots ells han fet un discurs polític. Però Forn, Rull i Bassa han centrat el discurs en les conseqüències del 155 en llurs respectius departaments.

Junqueras i Turull han fet uns discursos molt polítics. Han descobert el “deep state” com a culpable de les “falses” acusacions cap dirigents polítics, tant independentistes com no.

Tots ells han seguit apel·lant al diàleg i a la unitat independentista, en el cas de l’exconseller de Presidència i exdirigent de Convergència, així com també per part de Forn. D’aquesta manera, han renyat ERC i JxCat per les picabaralles per la acceptació de la inhabilitació de Quim Torra.

Junqueras, en canvi, ha mostrat un perfil més moderat que a les últimes entrevistes. Això sí, tots ells han insistit en que tornaran a insistir en proclamar la independència “aprenent dels errors”, però a la vegada han insistit en el diàleg, ofert per Pedro Sánchez.

(Visited 34 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari