El temporal Gloria ofega el Delta

Reprodueix vídeo

Les pitjors previsions s'han fet realitat: la borrasca Gloria, que descarregarà aquesta nit la seva traca final, ha destrossat aquests dies el litoral català, fent desaparèixer platges i escarnint-se especialment amb un dels territoris més vulnerables, el delta de l'Ebre, on el mar ha penetrat fins a tres quilòmetres terra endins.

Des que va començar el temporal el passat dilluns, han caigut uns 300 litres per metre quadrat entorn del Montseny i uns 280 litres a la zona de les Terres de l'Ebre. Una trentena de carreteres catalanes s'han vist afectades i la previsió és de perill per aquesta última jornada de tempestes.

"Emergència total." Amb aquestes paraules ha definit l'alcalde de Deltebre, Lluís Soler, la situació que viu el delta de l'Ebre arran dels efectes del temporal Gloria.

"El Delta de l'Ebre necessita una solució ara i aquí, no pot esperar més, cal un pla d'acció immediat". Així s'ha mostrat el president de la Generalitat, Quim Torra, després de reunir-se aquest dimecres amb els ajuntaments de l'Ampolla i Deltebre, zones afectades pel temporal Gloria.

En termes similars, el govern espanyol assegura que la situació a l'Ebre "supera els pitjors dels escenaris possibles imaginats". Així ho ha afirmat el secretari d'Estat de Medi Ambient, Hugo Morán. Això no obstant, ha argumentat que no s'hagi declarat cap "zona catastròfica" perquè aquest terme "no existeix". El secretari d'Estat ha subratllat que el Reial Decret Llei 11/2019 de 20 de setembre -que adopta mesures urgents per pal·liar els danys per temporals i altres catàstrofes- és "l'eina" a usar.

El delta de l'Ebre es prepara per a un nou episodi de pluges, que serà especialment fort aquesta nit. Aquesta nova tanda de precipitació arribarà en el quart dia de temporal Gloria, quan més de 3.000 hectàrees d'arrossars ja estan sota el mar. Una combinació de mar revoltat i un episodi d'intenses pluges els ha deixat plens d'una aigua que el terreny no pot drenar.

L'amenaça sobre el Delta no és nova, però aquests dies el temporal ha estat excepcional i la situació s'ha agreujat. Hi ha tres grans problemes: la regressió per falta de sediments, el poc cabal del riu Ebre i el creixement del nivell del mar. Els experts alerten que s'han de concretar mesures urgents per preservar-lo.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Noticias relacionadas

Hoy destacamos

Deixa un comentari

Notícies més llegides