La Seda de Barcelona és la propietària d’Iqoxe

Pertany al grup industrial Cristian Lay propietat de l'extremeny Ricardo Leal
Iqoxe
Iqoxe

La històrica La Seda de Barcelona és la propietària d'Industrias Químicas de Óxido de Etileno (Iqoxe), la planta química de La Canonja que va explotar dimarts a la tarda. La Generalitat ha obert un expedient per si la direcció d'aquesta empresa no havia comunicat a temps l'accident i, a més, s'ha sabut que la Inspecció de Treball, dependent de la Generalitat, també li havia obert quatre expedients els darrers anys. A més, els Mossos d'Esquadra van registrar ahir dijous al vespre les oficines centrals de La Seda i d'Iqoxe.

A més a més, Protecció Civil no va aplicar el pla de seguretat, malgrat el núvol i l'incendi. Sembla que l'empresa va dir que el núvol no era tòxic, però en canvi Protecció Civil sí que va recomanar a través de les xarxes socials que més de 300.000 persones del Camp de Tarragona romanguessin tancats als seus domicilis.

La Seda de Barcelona, una històrica empresa del Prat de Llobregat, va ser comprada l'abril del 2014 per Ricardo Leal, qui va anar de la mà de José Luis Morlanes, exvicepresident d'aquesta companyia entre el 2009 i el 2013. Amb l'entrada de Cristian Ley, nom de la inversora de Leal, Morlanes tornava a La Seda i, a més passava a ser el conseller delegat d'Iqoxe. Morlanes i Leal també compartirien altres inversions.

Morlanes, màxim responsable de La Seda i d'Iqoxe, va ser un jove dirigent sindical de la UGT al Baix Llobregat, sindicat al qual es va afiliar el 1977 amb només 24 anys. Va arribar a la secretaria general del Baix Llobregat el 1990, càrrec que va comptabilitzar amb el de regidor de l'Ajuntament de Cornellà. En el consistori llavors presidit per José Montilla va arribar a ser tinent d'alcalde i responsable d'urbanisme. La seva gestió a l'Ajuntament, però, va estar envoltada de polèmica, doncs va haver de fer front a diverses acusacions d'haver cobrat comissions.

Morlanes es va vincular a La Seda a principis dels anys noranta, quan la multinacional holandesa Azko va desinvertir-hi. Després d'un llarg període de crisi, es va arribar a un acord i Morlanes va entrar a formar part del consell d'administració en representació de la UGT. Precisament, en aquest consell va coincidir amb Artur Mas o Jordi Vilajoana. Morlanes va acabar sent el director general entre el 2003 i el 2004, quan va passar a ser el vicepresident econòmic del RCE Espanyol i va fer la transició entre Sarrià i el nou estadi a Cornellà-El Prat. El 2009 va retornar a La Seda com a president, però el juny del 2013 va ser destituït pel consell d'administració.

Malgrat tot, Morlanes va tornar-hi l'abril del 2014, llavors acompanyat de Ricardo Leal, el qual va acaparar la majoria de les accions i va retornar a Morlanes al seu lloc de màxim responsable de la històrica companyia. A més, Leal li va confiar la gestió d'Iqoxe.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides