La pobresa castiga tres vegades més els immigrants extracomunitaris

La Federació d'Entitats Catalanes d'Acció Social denuncia que les ajudes són insuficients i no arriben a les famílies estrangeres
Treballadors immigrants pobres
Treballadors immigrants pobres

Ser migrant extracomunitari a Catalunya multiplica per tres el risc de ser pobre. Aquesta és la principal conclusió que s'extreu de l'estudi sobre migracions i vulnerabilitat inclòs a l'informe d'Indicadors Socials a Catalunya (INSOCAT) i que elabora la Federació d'Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS).

El 54% de ciutadans d'origen no comunitari estan en risc d'exclusió social. Si a la condició d'immigrant se suma la de ser dona, l'índex puja al 60%. El percentatge s'ha mesurat amb la taxa Arope, de les segles angleses At risk of poverty and exclusión, i es tenen en compte indicadors com tenir ingressos inferiors al 60% de la mitja nacional, la manca de recursos materials, com per exemple no poder pagar el lloguer, la calefacció o fer front a despeses inesperades, i la precarietat laboral.

A l'informe d'ECAS s'afirma que el 40% dels treballadors nascuts fora de la Unió Europea són pobres en comparació al 9,7% dels espanyols. Tenir un lloc de feina no garanteix evitar la pobresa. Més del 50% d'aquestes persones guanya menys de 1000 euros mensuals i el 30% cobra uns 500 euros bruts al mes. Catalunya té un 18% de població immigrada, un total d'1.380.000 ciutadans, dels quals un 60% té entre 20 i 50 anys, és a dir, estan en edat de treballar.

Durant la presentació de l'informe, el vocal d'ECAS, Ferran Busquets, ha posat sobre la taula que és el sistema públic qui hauria de facilitar la integració, ja que segons explica "la població immigrada que viu a casa nostra no rep un suport suficient per sortir de la pobresa i tirar endavant. La Llei d'Estrangeria dificulta la integració i les polítiques discriminatòries generen diferències abismals respecte a la població nascuda a l'Estat espanyol". Un dels àmbits on es posa de manifest aquesta discriminació és en el terreny laboral: la taxa d'atur de les persones immigrants, un 20,7%, duplica la dels ciutadans de nacionalitat espanyola, un 9,5%.

La salut també es ressent, tal com es dedueix de l'informe de l'ECAS. El 33% dels immigrants que van arribar a Catalunya fa una dècada pateixen tres vegades més problemes de salut crònics que els van arribar fa un parell d'anys.

Les desigualtats socials eixamplen una bretxa que ja comença a l'escolaritat dels menors. Segons se'n deriva de l'informe ECAS, un terç dels alumnes de l'ESO amb nacionalitat estrangera estan en cursos inferiors als que els pertoca. A tall d'exemple al curs 2017-2018 només el 55% dels alumnes de 4t d'ESO de nacionalitat subsahariana va obtenir el graduat, una xifra molt llunyana del 90% dels que tenen nacionalitat espanyola.

Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.