Puigdemont convida Europa a no seguir “mirant cap a un altre cantó”

L'expresident i Comín s'estrenen com a eurodiputats a Estrasburg, en un ple sense Oriol Junqueras
Puigdemont i Comín amb el cartell 'Free MEP Junqueras' en el seu primer ple com a eurodiputats

Vuit mesos després de les eleccions europees, Carles Puigdemont i Toni Comín s'han assegut aquest dilluns per primer cop al seu escó dins del Parlament Europeu amb tots els drets. No hi ha pogut anar, en canvi, Oriol Junqueras, després que el Parlament Europeu va assumir la decisió del Tribunal Suprem i li va retirar el reconeixement com a eurodiputat.

El president de l'Eurocambra, David Sassoli, ha donat la benvinguda als eurodiputats i ha explicat que l'Eurocambra ha pres nota de la decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea i del Tribunal Suprem sobre Junqueras, per la qual s'ha retirat la condició d'eurodiputat al republicà amb data 3 de gener.

En aquest moment, diversos eurodiputats, entre ells Puigdemont i Comín, han ensenyat una pancarta amb la cara de Junqueras i la frase "Free MEP Junqueras" ("Llibertat Membre del Parlament Europeu Junqueras). Sassoli ha cridat l'atenció a l'eurodiputat de Vox Jorge Buxadé, que volia intervenir: "Tranquil·litzi's, no hi ha debat sobre això".

Els cartells, que ha ensenyat també l'eurodiputada republicana Diana Riba i altres membres de l'Eurocambra, han durat poca estona, perquè un uixer de la cambra els ha fet retirar.

"Europa es juga la seva ànima en la gestió del conflicte català". En aquests termes s'ha expressat Comín en una roda de premsa organitzada per la Plataforma Diàleg UE-Catalunya al costat de Puigdemont, Riba, representant d'ERC a l'Eurocambra, i altres eurodiputats.

Puigdemont ha ressaltat que el cas català no és exclusivament una recerca de la independència, sinó també una qüestió de "drets i llibertats". Comín ha lamentat l'actuació del Tribunal Suprem en tota la judicialització del procés, i ha recalcat que la sentència per sedició contra els líders que van promoure l'1-O ha d'anul·lar-se.

D'altra banda, Riba ha anunciat accions per aconseguir que Junqueras pugui exercir d'eurodiputat. Primer, un recurs de súplica al Suprem i, si es rebutja, un recurs d'empara al Tribunal Constitucional.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides