El Suprem nega la immunitat de Junqueras

Considera que la sentència condemnatòria ferma preval sobre la resolució del TJUE, favorable a l'excarceració del líder d'ERC com a pres preventiu
Oriol Junqueras
Oriol Junqueras

La sala segona del Tribunal Suprem ha rebutjat que l'exvicepresident català Oriol Junqueras tingui immunitat com a diputat del Parlament Europeu perquè va ser condemnat per sentència ferma.

La sala que presideix Manuel Marchena, la mateixa que va condemnar els dirigents del procés, ha estudiat els efectes sobre la situació de Junqueras de la sentència dictada pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que va reconèixer que el líder d'ERC tenia immunitat com a europarlamentari des de la proclamació dels resultats dels comicis.

En la seva resolució d'aquest dijous, el Suprem descarta facilitar, mitjançant l'excarceració o la concessió d'un permís, que Junqueras pugui viatjar a Estrasburg per prendre possessió de l'escó, ja que troba superada la situació jutjada pel TJUE.  

El Suprem argumenta que el TJUE va atorgar una immunitat per fer desplaçaments que no suposa un blindatge davant la sentència condemnatòria ni l’anul·lació d’aquesta, demanada per la defensa de l’exvicepresident de la Generalitat. 

El president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, ha comunicat al president del Parlament Europeu, David Sassoli, que la immunitat de desplaçament no impedia ni l’enjudiciament ni el fet de dictar la sentència, i ha inicat que Junqueras va ser proclamat electe quan el judici havia quedat vist per a sentència.

La resolució del TJUE, dictada com a resposta a una qüestió prejudicial plantejada pel Suprem, va reconèixer la immunitat amb relació a la situació com a pres provisional del dirigent d'ERC, finalment condemnat per sentència ferma a 13 anys de presó com a culpable de sedició i malversació.

La decisió sobre la immunitat es coneix poc després que la sala Contenciosa Administrativa del Suprem, també adduint la condemna per sentència ferma, hagi avalat la inhabilitació desestimant la petició de l'exvicepresident català de suspendre d'urgència l'acord de la Junta Electoral Central que anul·lava el seu mandat com a eurodiputat.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides