Miquel Iceta obre el PSC a antics quadres convergents

El líder socialista enceta converses amb dirigents de l’extinta CiU per explorar pactes de cara a les pròximes eleccions al Parlament
Miquel Iceta

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, multiplicarà durant els primers mesos del 2020 les converses i els contactes amb diversos sectors no lligats al partit amb l’objectiu d’ampliar la base electoral dels socialistes. Miquel Iceta vol aprofitar la remuntada a les últimes eleccions municipals i generals, i la presència de Pedro Sánchez a la Moncloa, per posicionar el PSC com un partit “refugi” de l’electorat descontent i decebut amb altres opcions polítiques. El líder socialista s’ha fixat principalment en l’espai postconvergent per recollir nous suports de cara a unes eleccions autonòmiques. L’objectiu, segons fonts del PSC, és captar “sectors orfes de referents electorals” i als quals “els costa escollir la papereta”, perquè no troben opcions “moderades”.

Miquel Iceta ja va acollir, a les eleccions del 21-D del 2017, un sector moderat i no independentista de la Unió Democràtica de Josep Antoni Duran i Lleida. Units per Avançar, formació liderada per Ramon Espadaler, es va presentar a les llistes amb el PSC, i actualment acompanya el grup socialista al Parlament. Ara, després que el dirigent socialista ha tornat a plantejar públicament la proposta, Lliures, la formació política creada per l’exconvergent Antoni Fernández Teixidó, ha dit que estan “predisposats a treballar plegats”. Iceta també pensa en la Lliga Democràtica, l’altra iniciativa política que intenta “pescar” en l’espai postconvergent de la moderació. Aquesta formació, liderada per la politòloga Astrid ­Barrios i on també hi ha l’expresident de Societat Civil Catalana (SCC), Ramon Bosch, també busca un “paraigua electoral” per fer el salt al Parlament.

El líder del PSC també vol “picar l’ullet” a sectors encara vinculats al PDECat, però crítics amb l’estratègia de confrontació amb l’Estat de l’expresident Carles Puigdemont i l’activisme del president Quim Torra. En aquest sentit, cal recordar que personatges lligats al socialisme, com ara Ramon García Bragado, exregidor d’Urbanisme de Barcelona (PSC), o Jordi William Carnes, diputat al Parlament i conseller amb el PSC, formen part, juntament amb destacats exdirigents del PDECat, com per exemple Marta Pascal, Lluís Recoder o Carles Campuzano, de l’anomenat Grup de Poblet. La desorientació del món moderat exconvergent ha acabat atomitzant un espai polític que no ha trobat una “eina” per presentar amb garanties “batalla electoral” i obtenir representació parlamentària.

Davant d’aquesta manca d’oferta, Miquel Iceta planteja “allargar la mà a autonomistes, federalistes, i a tots els reformistes catalans”. El líder socialista busca “fer una coalició que reuneixi totes aquestes forces per fer canviar de rumb la Catalunya d’avui en dia”. Les paraules d’Iceta demostren la voluntat dels socialistes de sumar forces per reforçar el partit com a alternativa a l’actual govern independentista. La fórmula per concretar aquesta suma d’opcions plurals de l’esquerra al centredreta catalanista encara estaria per determinar. “Cal parlar, però no hi ha una posició fixada”, assegura el dirigent del PSC.

 

(Visited 67 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari