Quin greu problema afronta el gran mestre de la maçoneria regular espanyola?

Óscar de Alfonso

El valencià Óscar de Alfonso és el gran mestre de la Gran Lògia d’Espanya (GLE) des de l’any 2010. Però el seu mandat trontolla després del conflicte que manté obert amb el Suprem Gran Capítol del Gran Arc Reial d’Escòcia, una de les branques més antigues i influents de la maçoneria regular internacional.

En la seva condició de secretari general de la Conferència de Grans Lògies Regulars del Món, Óscar de Alfonso va procedir, el mes de març passat, a la instal·lació del capítol del Gran Arc Reial al Perú, en contra del criteri de la matriu d’aquesta organització a Escòcia. Això ha acabat provocant, el dia 23 de desembre passat, la declaració oficial de trencament de relacions del Suprem Gran Capítol del Gran Arc Reial d’Escòcia amb el seu homòleg espanyol, fet que comporta la prohibició de fer visites o intercanviar representants.

Això és un cop molt dur en la trajectòria maçònica d’Óscar de Alfonso, ja que també és el Gran Principal d’aquest capítol templari a Espanya. En el rerefons d’aquest conflicte està en joc el reconeixement de la regularitat de la GLE, que és la pedra angular d’aquesta institució, que té la seva seu a la Gran Via de Barcelona. La regularitat és el passaport que dona credibilitat i solvència internacional a les organitzacions maçòniques que operen sota el paraigua de la Gran Lògia Unida d’Anglaterra, fundada l’any 1717.

Hi ha una tradició en la maçoneria internacional que estableix que un gran mestre acostuma a fer un mandat de quatre anys, no renovable. Óscar de Alfonso, elegit per primer cop l’any 2010, ha trencat aquest principi i, des de fa un temps, protagonitza una fugida endavant que està desgastant fortament les columnes de la maçoneria regular a Espanya. Segons afirma el Diario Masónico, després de la ruptura de relacions declarada pel Gran Arc Reial d’Escòcia, “la GLE està trencada per dins i per fora”.  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides