ERC sotmetrà l’acord amb el PSOE a la validació del seu Consell Nacional

Defensen que val la pena intentar el diàleg, però la decisió la prendrà la militància el 2 de gener
L'executiva d'Esquerra Republicana

Després de donar per acabades les negociacions amb el PSOE, la cúpula d'Esquerra Republicana deixa en mans del seu consell nacional si rubrica o no l'acord d'investidura amb els socialistes. El màxim òrgan del partit entre congressos ha estat convocat el pròxim 2 de gener a les cinc de la tarda perquè debati si la mesa de negociació entre governs aconseguida és suficient per passar del no a Pedro Sánchez a una abstenció. Així ho ha anunciat la secretària general adjunta dels republicans, Marta Vilalta.

Vilalta ha comparegut després de més de tres hores d'executiva del partit. Els republicans no han explicat quina serà la seva decisió, però han donat a entendre que l'acord està tancat i que entenen que és una "oportunitat per l'independentisme": "Som escèptics perquè ens costa molt creure en aquest PSOE, però també sabem que és una oportunitat per l'independentisme que cal aprofitar".

Vilalta ha explicat que en les converses amb els socialistes es reconeix que hi ha "un conflicte polític entre Catalunya i l'Estat" i s'ha pactat una mesa de negociació entre governs.

Esquerra ha mantingut el silenci fins aquesta tarda sobre l'informe de l'Advocacia de l'Estat, que afirma que Oriol Junqueras hauria de poder exercir com a eurodiputat. L'informe era un dels punts clau per als republicans a l'hora de decidir si opten per l'abstenció i faciliten la investidura de Sánchez. Aquesta tarda, Vilalta ha deixat clar que Junqueras ha de quedar en llibertat: "L'Oriol Junqueras ha de ser alliberat immediatament. Esperem que es compleixi la sentència del Tribunal de Justícia de la UE".

El PSOE va tancant acords

Mentre Esquerra es reunia, el PSOE ha anat tancant acords amb la resta de partits per tirar endavant la investidura, que han posat una forta pressió sobre els republicans. De moment, el PSOE ja té els sis vots del PNB, en un acord que s'ha escenificat aquest migdia al Congrés. Per la seva banda, EH Bildu consultarà a les seves bases una abstenció dels seus cinc diputats per no obstaculitzar la formació de govern entre el PSOE i Unides Podem. Junts per Catalunya ha reiterat el seu 'no' a Sánchez.

(Visited 41 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari