El pacte entre el PSOE i Podem passa de puntetes per la crisi catalana

L'acord inclou apujar els impostos a les rendes més altes, derogar la reforma laboral i substituir la 'llei mordassa'
Sánchez i Iglesias

El PSOE i Podem ja tenen un acord de govern a l'espera de la investidura de Pedro Sánchez com a president espanyol. Aquest dilluns a la tarda, els líders de les dues formacions, Sánchez i Pablo Iglesias s'han encarregat de presentar l'acord, que té 49 pàgines i inclou tot un programa de govern que passa de puntetes per la crisi catalana i dedica molt espai a polítiques socials, com derogar la reforma laboral o regular el mercat de lloguer i mesures contra el canvi climàtic i la violència masclista.

Així, el PSOE i Podem pacten derogar els punts més polèmics de la reforma laboral, com l'acomiadament per absentisme per baixes per malaltia. També acorden augmentar el salari mínim, que ja van fixar per decret llei en 900 euros mensuals. Sobre el lloguer, es comprometen a fixar un sostre a les "pujades abusives del preu del lloguer". L'acord també contempla un augment de l'IRPF per a les rendes més altes: dos punts a les rendes superiors a 130.000 euros i quatre pels de més de 300.000.

El document inclou la promesa d'una nova llei de seguretat ciutadana per substituir l'anomenada "llei mordassa". PSOE i Podem també volen regular la publicitat dels jocs d'atzar i apostes, derogar la llei d'Educació LOMCE i fer-ne una de canvi climàtic amb l'objectiu que l'any 2050 tota l'electricitat sigui d'origen renovable. Sánchez i Iglesias asseguren que són acords per a tota la legislatura i que els pressupostos es redactaran prenent com a base aquest document.

Sobre Catalunya, en la compareixença no n'han parlat, l'acord dedica tres paràgrafs al conflicte i es compromet a abordar-lo "impulsant la via política a través del diàleg, la negociació i l'acord entre les parts que permeti superar la situació actual". Pel que fa a mesures concretes, el document cita el traspàs de les "competències pendents ja reconegudes a l'Estatut" en matèries com la gestió de beques universitàries o el salvament marítim. Proposen també un nou acord de finançament de totes les comunitats autònomes.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides