El 30% dels viatges a l’estranger del govern català han estat a Brussel·les

De les 396 delegacions a l’exterior pagades per la Generalitat, 114 van ser a la capital belga, deu de les quals presidides per Quim Torra
Carles Puigdemont i Quim Torra, a Brussel·les
Carles Puigdemont i Quim Torra, a Brussel·les

Brussel·les ha estat una destinació freqüent dels viatges dels alts càrrecs del govern de la Generalitat des de que el presideix Quim Torra. Entre l’1 de gener del 2018 i el 19 de desembre passat, l'erari públic ha finançat el desplaçament, estada i dietes de responsables d’alt nivell de l’administració catalana en 114 ocasions, segons el portal de transparència governobert.gencat.cat. En aquest periode, l'administració catalana va fer-se càrrec dels costos de 396 viatges d’aquests alts càrrecs a l'estranger. Per tant, el 30% d’aquestes sortides van ser per traslladar-se a la capital de la Unió Europea.

Quim Torra ha viatjat a compte de l’erari públic en deu ocasions a Brussel·les en aquest periode i en totes ha trobat el moment per contactar, reunir-se o fer actes públics amb el seu predecessor, Carles Puigdemont. El cost aproximat d’aquests deu viatges, en els quals Torra acostuma anar acompanyat de fotògraf oficial i tres o quatre escortes, ha estat d’uns 60.000 euros. Aquesta partida és modesta si es compara amb el conjunt dels viatges que ha fet durant el seu mandat. L’abril aquest concepte s’apropava al quart de milió d’euros. Puigdemont, ara instal·lat a Bèlgica, només va fer dos viatges a l’estranger mentre va ser president.

Diversos consellers del govern de Torra també han visitat sovint la capital belga per dur a terme activitats relacionades amb el seu càrrec o, en no poques ocasions, per participar en reunions o actes partidistes. Amb el viatge i l’estada pagats per la Generalitat ho han fet en 23 ocasions aquests darrers dos anys. El més assidu ha estat el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, que hi ha anat  en sis ocasions, la qual cosa ha costat una despesa pública de 12.000 euros. El segueix el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, amb cinc estades a Brussel·les, i Laura Borràs que, com a consellera de Cultura, hi va anar en quatre ocasions. Els altres consellers que també han viatjat a Brussel·les com a tals són Ernest Maragall (3 viatges), Teresa Jordà (2), Alba Vergés (1), Chakir El Homrani (1) i Maria Angela Vilallonga (1),

Després de Brussel·les, la segona ciutat més feeqüentada pels alts càrrecs del govern català és Londres, amb 21 visites. A Washington l'erari públic ha pagat el desplaçament d’onze delegacions, en dues ocasions presidides per Torra. A Perpinyà també hi han anat onze cops delegacions del govern català, amb un cost molt més reduït, lògicament. A Nova York s’han fet deu viatges, protagonitzats, entre d’altres càrrecs, pels consellers Ernest Maragall, Albert Bosch i Elsa Artadi. A Roma se n’han fet deu; a Lisboa, vuit; a Ginebra, set; a Edimburg, cinc; a Tel Aviv i Buenos Aires, quatre; a Glasgow, Amsterdam i Bonn, tres;  a Moscou, Xangai i l’Alguer, dos. A París o Berlín, la Generalitat no ha pagat cap comitiva oficial del govern català en els darrers dos anys.

El 2018 i el 2019, de promig, cada setmana hi ha hagut un representant del govern català fent algun tipus de gestions a Brussel·les. A Carles Puigdemont no li ha faltat companyia oficial des de que es va instal·lar a Bèlgica.

(Visited 45 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari