Puigdemont i Comín entren al Parlament Europeu

El TJUE anul·la la resolució que els impedia ocupar els escons provisionalment
Carles Puigdemont amb Toni Comín

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín han entrat aquest divendres al Parlament Europeu i han obtingut acreditacions provisionals com a diputats de la cambra comunitària.

"Cada minut compta perquè s'estan violant drets fonamentals", ha comentat Puigdemont abans d'afegir, també en resposta als periodistes, que "la justícia europea diu que som eurodiputats des del juliol passat. S'han de complir les lleis".

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha anul·lat la prohibició que els impedia a tots dos l'accés des de l’1 de juliol. En concret, el TJUE ha tombat la resolució amb què aleshores va rebutjar les mesures cautelars que havien sol·licitat Puigdemont i Comín el 28 de juny per ocupar els escons. Considera ara que es va equivocar perquè no va examinar el requisit de la urgència ni va ponderar els interessos en joc.

Els dos eurodiputats de JxCat van recórrer aquesta decisió, que ha quedat anul·lada, de manera que ara la justícia europea ha de tornar a examinar la demanda. Es preveu que tots dos obtinguin les seves acreditacions definitives el gener i que puguin participar en el ple del Parlament Europeu del dia 13.

L'entrada de Puigdemont i Comín a l'Eurocambra té lloc l'endemà que el TJUE sentenciés, en resposta a una qüestió prejudicial plantejada pel Tribunal Suprem, que l'exvicepresident Oriol Junqueras tenia immunitat com a eurodiputat des de la proclamació dels resultats dels comicis i que el Suprem hauria d'haver aixecat la mesura de presó provisional dictada contra ell perquè pogués prendre possessió de l'escó a Brussel·les.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides