Catalunya viu sota l’amenaça de l’amiant ocult

El perill està en la manipulació de les plaques i en l'envelliment dels materials que alliberen fibres cancerígenes
Retirada d'amiant d'un edifici

Es calcula que hi ha més de 4 milions de tones d'amiant repartides per Catalunya, el 75% del qual procedeix de l'extinta empresa Uralita. Cobertes, baixants, trasters … Són milers les construccions i estructures d'amiant que encara hi ha a Catalunya i en especial a Barcelona. Un perill que respiren els ciutadans i que també pateixen els més petits, ja que moltes escoles de Catalunya, al voltant de 300 segons les dades de la Generalitat, encara mantenen estructures d'amiant.

El que era un rum-rum entre els pares es va disparar el passat novembre a l'escola 9 Graons, al districte de l'Eixample de Barcelona, quan un grup d'aquests pares es va organitzar per portar els nens a jugar a un parc proper per evitar que estiguessin al pati de l'escola, on a tocar hi ha una teulada d'amiant, per por a tenir un contacte massa perllongat amb aquest material. Miguel Moreno, membre de la comissió mediambiental de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (Favb) i extreballador de l'antiga empresa d'enginyeria constructora Macosa, afirma que "d'amiant hi ha fins i tot a les escoles. Era un material molt barat i es va construir a dojo".

Miguel Moreno explica que "la Generalitat diu 300, però creiem que hi ha més de 600 col·legis a Catalunya amb amiant a les seves estructures. Està reconegut que l'asbest (varietat impura de l'amiant) treu fibres cancerígenes per manipulació però també per l'envelliment del material". L'amiant té una vida útil d'uns 30 anys, passat aquest temps el ciment que el manté unit es degrada alliberant fibres cancerígenes que passen a l'aire. Moreno lamenta que "això està reconegut, però què estan fent els polítics? No res. S'han obstinat amb el tema del cens de les estructures d'amiant, quan és inviable de la manera que ho plantegen".

El cens és una iniciativa de l'ajuntament de Barcelona que vol controlar totes les estructures amb amiant a la ciutat. Una iniciativa que volen estendre al Govern de la Generalitat per poder saber quan asbest hi ha a tota Catalunya. Es calcula que hi ha 4 milions de tones d'amiant al territori i que més del 30% està ocult, és a dir, s'han posat altres materials a sobre.

L'extreballador de Macosa diu que "per fer un cens primer s'ha de fer un protocol d'identificació de l'amiant i formar tècnics que puguin identificar-ho", afegint que "no es podrà fer en sis mesos com s'ha compromès l'Ajuntament. Es van treure de la màniga que ho farien amb el Google, però és impossible veure l'amiant ocult. Si tens pintant o posat ciment en un baixant, com ho sabràs des d'un satèl·lit?".

Tot i que s'ha reconegut el seu potencial cancerigen, l'amiant està envoltat d'opacitat. Ni les administracions, ni les empreses que han fet servir aquest material són del tot clares en la gravetat de l'exposició a l'asbest (varietat impura de l'amiant). Miguel Moreno declara amb rotunditat que "per mesurar la contaminació s'està fent servir un microscopi òptic que només treu el 20% de les partícules, mentre que a Europa fan servir un electrònic que és capaç de veure el 100% de les fibres. Juguen amb la nostra salut".

(Visited 153 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari