Si la justícia inhabilita Quim Torra, el vicepresident Aragonès agafa el relleu

Mentrestant, el Parlament activaria el procés per escollir president, i si no hi ha quòrum, es convocarien eleccions
El vicepresident Aragonès i el president Torra
El vicepresident Aragonès i el president Torra

Aquesta és la primera vegada a la història que es jutja un president de la Generalitat en exercici del seu càrrec. Els processos penals contra els expresidents Artur Mas i Carles Puigdemont es van produir un cop acabada la seva presidència. Llavors, què passaria si inhabilitessin el president Quim Torra?

La Llei de Presidència, que entre altres supòsits de cessament presidencial contempla "la inhabilitació per a l'exercici de càrrecs públics", indica que, arribat el cas, el cap de l'executiu "és substituït interinament" pel conseller o consellera primers o pel vicepresident o vicepresidenta. En aquest cas, correspondria al vicepresident Pere Aragonès. Un cop accedís al càrrec, no podria ni cessar els membres del Govern, ni convocar eleccions.

Així, després que el republicà Aragonès assumís les funcions de Torra s'activaria el procés perquè el Parlament escollís un nou candidat a president. Si no hi hagués el quòrum necessari, passats dos mesos es convocarien eleccions automàticament.

Sigui com vulgui, si la sentència és acusadora, que pot trigar a fer-se pública un mes aproximadament, la defensa de Torra pot recórrer a la instància superior, el Tribunal Suprem. En principi, el termini habitual per valorar les impugnacions no acostuma a accedir el mig any.

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, no contempla de moment la inhabilitació del president Torra, i així ho ha manifestat avui públicament. Aragonès ha acompanyat Torra al TSJC. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides