Sánchez elimina el federalisme i la plurinacionalitat del seu programa

El PSOE sí que especifica el seu rebuig a un referèndum
Pedro Sánchez

Del nou programa electoral que PSOE ha aprovat avui han caigut conceptes com el federalisme o la plurinacionalitat. Així, no hi ha cap referència al document de juliol de 2013 en el qual el PSOE va apostar per la reforma federal de la Constitució ni tampoc al que, després de la reelecció de Pedro Sánchez, van acordar PSOE i PSC el juliol de 2017 incorporant la plurinacionalitat de l'Estat.

Tots dos plantejaments sobre el model territorial, recollits en les declaracions de Granada i Barcelona, estaven esmentats en el programa electoral socialista del 28 d'abril però desapareixen totalment pel 10-N, que simplifica aquest capítol de manera significativa. Sánchez no vol que l'ambigüitat o els matisos confonguin l'electorat ni debilitin el seu missatge de fermesa en defensa de la Constitució.

El text ni tan sols fa una menció expressa a la millora de l'autogovern que es plantejava a l'abril. Es limita a plantejar la "millora de la col·laboració institucional amb totes les comunitats autònomes", i alhora que aposta per abordar "el conflicte de convivència a Catalunya impulsant el diàleg entre catalans i també entre el Govern d'Espanya i la Generalitat de Catalunya, sempre dins de la Constitució i de l'Estatut d'Autonomia".

En aquest model, subratlla el programa del PSOE, "no té cabuda un referèndum d'autodeterminació, que el Tribunal Constitucional ha considerat contrari a la Constitució i que, des d'una perspectiva política, provoca la fallida de la societat".

(Visited 38 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari