Jordi Pujol volia inculcar el concepte que “val la pena ser català”

L'acció del govern de cara al 2000 proposava promocionar en les festes majors locals, la rumba catalana, els bastoners o els castellers
Pujol a la Universitat Politècnica de Catalunya

La renovació del missatge que Jordi Pujol va proposar als seus consellers l'estiu del 1994 passava per potenciar els sentiments de pertinença i integració. El document que aquí publiquem forma part de la sèrie dels Papers secrets, un arxiu documental d'un exalt càrrec de la Generalitat pujolista al qual ha tingut accés EL TRIANGLE, que l'està exhumant des de fa algunes setmanes.

Jordi Pujol afirmava que "cal treballar molt en l'adhesió del ciutadà en el sentit de transmetre que val la pena ser català", tal com s'assenyalava al document, i s'hi recollia que "es reconeix molt unànimement que tant a través d'un progrés institucional com per una adhesió lingüística s'incrementa el sentiment de pertinença".

Pujol considerava que s'havia promocionat socialment els professionals de parla espanyola. "Ara convé que pertanyin", afirmava. Per facilitar aquesta pertinença defensava la celebració d'aniversaris com la creació d'un barri a Santa Coloma, o "treballar en les festes majors (augment de la rumba catalana, bastoners, castellers…)".

L'expresident de la Generalitat es plantejaven dubtes. "La integració té el perill de realitzar-se en un marge massa ample", es llegeix al document, que es pregunta: "On ens porta el multiculturalisme?".

És evident que aquest concepte no agradava a l'aleshores president català: "No afavoreix el sentiment de més pertinença ni de més identitat". Perquè "la nostra societat avanci de forma més integrada" es confiava en el desenvolupament del cos dels Mossos i en el departament de Benestar Social, al qual li pertocaria "introduir política integradora en zones de difícil accés". Tancava la reflexió amb una curiosa frase: "Això no ha de servir per esdevenir l'oncle calés".

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides