Tempesta política pel mal estat de les lleres dels rius catalans

El PSC demana la compareixença del conseller Calvet com a màxim responsable de l'Agència Catalana de l'Aigua
Inundacions a l'Espluga de Francolí
Inundacions a l'Espluga de Francolí

El temporal de pluja i vent d'aquesta setmana que ha afectat especialment a diverses comarques de Tarragona i Girona ha arribat al Parlament. El PSC ha demanat la compareixença del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, titular del departament al qual està adscrita l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), empresa pública de la Generalitat de Catalunya. Els socialistes volen treure l'aigua clara de si el mal estat de les lleres de rieres i rius, competència de l'ACA, podria ser un dels elements que hagin dificultat les feines de rescat de víctimes i afectats pel temporal.

El conseller Calvet ha dit a TV3 que ara la Generalitat invertirà 6 milions d'euros per reparar les estructures i les lleres de rieres i rius. Tot i que perquè això sigui possible caldrà un nou pressupost de la Generalitat, ja que enguany encara s'està amb el del 2017, l'últim aprovat per les forces independentistes.

Així mateix, Calvet ha anunciat que dimarts vinent el Consell Executiu de la Generalitat estudiarà un pla de coordinació amb ajuntaments i diputacions per fer front a les despeses de la neteja i l'adequació. Si bé és cert que el darrer temporal ha estat un "episodi excepcional de pluges", tal com ho qualifica el conseller responsable, si l'ACA hagués netejat les lleres les conseqüències haurien estat possiblement menys greus.

El mateix dia de la tempesta, l'ACA informava que havia iniciat diverses actuacions per adequar un total de cinc cursos fluvials de Tarragona afectats per les conseqüències dels aiguats registrats a finals de la tardor de 2018. Així, assegurava que amb un pressupost d'adjudicació superior als 77.200 euros, s'actuarà al torrent de Mas Blanc (dins els termes municipals de la Selva del Camp, Constantí, el Morell, la Pobla de Mafumet i Perafort), la riera de la Boella (dins el municipi de la Canonja), la riera d'Almoster (en els termes de la Selva del Camp i Almoster), i els torrents de Cal Figueres i Sant Marc (els dos al terme municipal de Sant Jaume dels Domenys).

Segons l'ACA, aquestes actuacions es faran en els tres pròxims mesos. Es retirarà la vegetació acumulada i es reperfilarà la llera per garantir la lliure circulació de l'aigua i minimitzar el risc d'inundacions. Els afectats d'enguany possiblement hauran d'esperar també un any, si es manté el temps que triga l'ACA a actuar.

(Visited 117 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari