Els veïns del Fòrum desconfien de les construccions de luxe

El complex hoteler i l'edifici d'apartaments previstos posen la mosca darrera l'orella dels veïns pels alts nivells de contaminació de la zona
Edifici Antares

La zona fronterera entre Barcelona i Sant Adrià de Besòs, a la zona del Fòrum, és la darrera pastilla de façana marítima de primera línia de mar que queda per reurbanitzar. Un cobejat espai objecte de diferents reformes que ara sembla que ha trobat el pla estrella per a sorpresa majúscula dels veïns. Un edifici d'apartaments de luxe, que ja s'estan venent abans de ser construït per entre vuit i deu milions d'euros el pis, i un complex hoteler de cinc estrelles. "No entenem com han pogut donar tots els permisos per aixecar uns edificis d'aquestes característiques. Està en una de les zones més contaminades de la ciutat tant en l'aire com d'olor", explica Silvina Frucella membre de la plataforma Qualitat de l'Aire i veïna de la zona que afegeix que "suposem que és per què és l'única zona directa al mar que encara està verge"

I aquest és el quid de la qüestió, l'anhelada primera línia de mar. "Els poders econòmics aconseguiran el que els ciutadans no hem aconseguit, que és moure les elèctriques i arreglar la depuradora o traslladar-la perquè quan se n'adonin compte de les olors, ni podran vendre els pisos ni vindran els turistes. Tu no pagues un munt de diners per estar sempre suportant mala olor", diu Frucella, en un sentiment comú entres els veïns. L'activista de l'aire, que titlla d'irresponsables els polítics, assegura que l'objectiu final és gentrificar la zona "per fer la continuació de Diagonal Mar. Van eliminant les persones amb menys recursos, i amb aquesta zona de Sant Adrià passa el mateix. Tu no et compres un àtic de 10 milions per tenir vistes a La Mina".

Si més no és sorprenent la planificació urbanística de la zona. Només un carrer separa la zona de nova construcció d'una de les més degradades de la ciutat però amb un element comú que els iguala a tots, la ferum que desprèn tant la incineradora com la depuradora d'aigües. L'activista de Qualitat de l'Aire afirma que "li vam preguntar a l'alcalde de Sant Adrià sobre el tema de les olors i la contaminació i els pisos i l'hotel de luxe, però la seva resposta ens va deixar una mica sorpresos, per què segons ell mateix ens va dir, els promotors no van consultar ni preguntar res al consistori de Sant Adrià".

Els veïns continuen preguntant-se perquè en una zona tan contaminada i que té episodis de tanta pudor que segons denuncien "no podem obrir ni les finestres alguns dies", s'instal·laran aquests edificis de luxe. La resposta potser l'han trobat ells mateixos. Segons ens explica Silvina Frucella, amb una altra companya van preguntar sobre el tema a una urbanització, els Jardins del Fòrum, de nova construcció que s'està duent a terme al barri de La Catalana a Sant Adrià, un edifici de pisos potser més assequibles a mig milió cadascun, i afirma que "la urbanització Jardins del Fòrum s'està fent al costat de La Catalana, en uns terrenys que tenen el sol molt contaminat perquè abans hi havia una fàbrica d'hidrocarburs i quan demanes informació als promotors et diuen que tenen vistes al mar tot i que estan davant de la central tèrmica, i que en dos anys tot allò va fora".

Les noves construccions estaran a banda i banda del Fòrum, en la part de Barcelona i de Sant Adrià, en una zona d'amplis espais sense construir que tenen el mar a tocar però també una de les zones més deprimides i amb la renda per càpita més baixes de l'àrea metropolitana.

A la zona de Barcelona es posa en marxa la remodelació del que es coneix com l'edifici esquelet, un gegantí gratacel de la immobiliària Espais que es va quedar paralitzat el 2009 en esclatar la bombolla immobiliària i on ara un fons d'inversió belga, la Shaftesbury Asset Management que ha pagat 45 milions d'euros per l'immoble, preveu aixecar l'edifici Antares, un macro complexe de pisos de luxe dissenyats per l'arquitecta francesa Odile Decq, que aviat començarà les obres. El gratacel que ja en té ofertes de compra milionàries es promociona com "the new masterpiece of Barcelona" i un industrial d'origen rus n'ha comprat l'àtic per 10 milions d'euros. L'edifici que tindrà unes vistes de 360 graus sobre Barcelona mirarà cap al mar des del Fòrum, però també cap al Besòs i la Mina, una de les zones més desfavorides de l'àrea metropolitana.

A Sant Adrià, per la seva banda, es construirà un complex hoteler de súper luxe, el Hard Rock Hotel, en un terreny adquirit pel fons ASG a primera línia de mar. Una inversió de 200 milions d'euros per a construir una superfície de 30.000 metres quadrats en la que hi haurà un hotel de 504 habitacions, piscines, restaurants i zones d'oci que obrirà les seves portes el 2022. Un complex de luxe que aprofita la moratòria sobre els hotels que té Barcelona però de la qual Sant Adrià, situat a un cop de metro del centre de la Ciutat Comtal, n'està exempta. Dues promocions de luxe amb un nexe en comú que no són els diners, i és que a la zona on s'ubicaran també hi ha la depuradora d'aigües, dues centrals tèrmiques, un tanatori amb forns de cremació i la incineradora de residus. Un conglomerat d'instal·lacions responsables de la pudor que arrasa els barris a banda i banda del Fòrum i que provoca que sigui una de les zones amb els índexs de contaminació més alts de la ciutat.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides