Qui és l’enllaç de Pedro Sánchez a Catalunya per si s’ha d’aplicar la llei de seguretat nacional?

Miquel Iceta, Carles Castillo i Pedro Sánchez, en un acte del PSC
Miquel Iceta, Carles Castillo i Pedro Sánchez, en un acte del PSC

El diputat del PSC al Parlament Carles Castillo. Tot i que els ministres Fernando Grande-Marlaska i José Luis Ábalos, la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, i el mateix president en funcions, Pedro Sánchez, insisteixen des de dilluns que no es donen les condicions per aplicar la Llei de Seguretat Nacional (LSN) a Catalunya, mai l'han descartat. El Govern ha planificat al detall la LSN. Però això no significa que l'activi. Només ho farà si se'ls escapa de les mans el control de l'ordre públic. Des de la Moncloa i no des del Ministeri de l'Interior, s'ha contactat en les últimes setmanes amb comandaments policials i, també, amb els socialistes catalans. Pedro Sánchez té molt en compte l'opinió de Miquel Iceta. D'activar-se la LSN, el PSC defensa una versió suau limitada a la coordinació de les diverses forces i cossos de seguretat de l'Estat, dels quals formen part els Mossos d'Esquadra. I també la Guàrdia Urbana de Barcelona d'Albert Batlle malgrat que, de moment, intenten passar desapercebuts. L'aplicació de la LSN no suposaria el cessament del comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent, que es mantindria en el seu lloc.

L'home de Pedro Sánchez i Miquel Iceta per què s'encarregui de la funció d'enllaç entre el Govern i els comandaments policials a Catalunya no és un alt càrrec d'Interior, ni tan sols de la Policia Nacional o de la Guàrdia Civil: és un diputat socialista del Parlament català, el tarragoní Carles Castillo, especialitzat en temes de seguretat. Castillo manté bones relacions amb els dirigents independentistes, especialment amb l'exconseller condemnat Quim Forn, del qual és amic. Al març de l'any passat, fins i tot va visitar Oriol Junqueras quan estava a la presó d'Estremera (Madrid).

El conseller d'Interior, Miquel Buch, i el seu número dos, Brauli Duart, coneixen la posició del Govern de Pedro Sánchez sobre la LSN. Saben que ara no es donen les condicions per a aplicar-la però que no titubejarà a fer-ho si els Mossos mostren dubtes en la contenció de les protestes per la sentència del procés. Els responsables d'Interior ja han mantingut reunions amb emissaris del president Sánchez sobre l'abast que tindria l'aplicació de la llei de seguretat nacional.

(Visited 68 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari