Els condemnats pel procés podrien tenir el tercer grau ben aviat

Els Jordis podrien tenir permisos per sortir de la presó a mitjans de gener
Dirigents del procés presos
Dirigents del procés presos

En el moment que la sentència dels presos del procés ja és ferma, els condemnats deixaran de ser presos preventius en el termini de dos mesos i hauran de ser qualificats en un dels tres graus penitenciaris existents, com avança TVE. El primer grau que és el d'aïllament es descarta, per la qual cosa els correspondria el segons grau i tot i que no és l'habitual, sí que seria possible que fossin qualificats en tercer grau o semillibertat després que el Tribunal Suprem hagi rebutjat impedir que se'ls hi apliqui aquest grau abans d'haver complert la meitat de la pena tal com demanava la Fiscalia, cosa que els permetria fer activitats fora de la presó ben aviat.

A Catalunya les competències sobre presons estan transferides a la Generalitat i són els centres penitenciaris els qui proposen la qualificació i Serveis Penitenciaris els qui decideixen. Es pot donar la circumstància que la Fiscalia s'hi oposi i presenti un recurs, i és el jutge de vigilància penitenciaria el qui ha de prendre la decisió. Una decisió que es pot acabar recorrent davant el Tribunal Suprem.

Una vegada completa la quarta part de la condemna i amb un segon grau, els presos podrien acollir-se a beneficis penitenciaris, com per exemple dret a 36 dies de permís ordinari fora de presó. Amb aquest escenari tant l'expresident de l'ANC, Jordi Sánchez, com el d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, a mitjans de gener ja haurien complert la quarta part de la seva condemna, perquè fa dos anys que són en presó preventiva.

L'exvicepresident del govern català i líder d'ERC, Oriol Junqueras, condemnat a 13 anys de presó i en preventiva des de novembre del 2017, podria començar a gaudir d'aquests permisos el febrer del 2021. Una data molt pròxima a la que podria fer-ho l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, condemnada a 11 anys i mig i a la presó des de març del 2018.

Els exconsellers Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa, condemnats a 12 anys també tindrien dret a permisos ordinaris en aquesta data. L'exconseller d'Interior, Joaquim Forn, condemnat a 10 anys i mig i a la presó des de novembre del 2017, podria obtenir beneficis penitenciaris a partir de juny del 2020, mentre que l'exconseller Josep Rull ho faria a partir de novembre del mateix any.

Per altra banda, des de l'entorn dels condemnats s'insisteix en el fet que cap d'ells demanarà un indult, i el govern central en boca del ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, ha afirmat que "no procedeix" parlar d'indults. Des de l'independentisme també s'insisteix en el fet que el que toca és una "amnistia" en considerar que els líders del procés han tingut un "judici polític" que cal desautoritzar.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides