De què ha servit la declaració de David Fernàndez al Suprem?

David Fernàndez

La sentència dictada per la sala segona del Tribunal Suprem contra dotze dirigents del procés fa un esment destacat de la declaració com a testimoni de l'exdiputat de la CUP David Fernàndez.

En l'apartat que els magistrats dediquen a argumentar la condemna per sedició que imposen a l'exconseller d'Interior Joaquim Forn, entre altres declaracions en seu judicial destaca la de Fernàndez pel que fa a la mobilització anomenada Escoles obertes, que segons indica la sentència "estava inequívocament dirigida a preparar els actes del referèndum".

En particular, després de citar testimonis com els del major dels Mossos Josep Lluís Trapero i el comissari Manel Castellví sobre l'actuació dels agents de la policia catalana amb relació a l'escenari generat per Escoles obertes, els magistrats assenyalen sobre Fernàndez que és "potser qui va declarar de manera més ostensiblement inequívoca".

"Va afirmar que va participar en l'estratègica convocatòria d'Escoles obertes i que va comunicar almenys a tres binomis dels Mossos que no els deixarien entrar en els centres ocupats amb aquella convocatòria. Va descriure la minuciosa preparació de ciutadans convocats per ser presents en els centres formant un «mur humà» per fer inviable la prohibició de la votació que havia ordenat la magistrada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya", recull la sentència.

Seguidament, els magistrats afirmen que les paraules de Fernàndez "corroboren de manera gairebé íntegra" la declaració d'un comissari en cap d'informació de la Policia Nacional, el qual "va vincular els actes duts a terme sota aquesta convocatòria com una part de l'estratègia per a l'execució de l'1 d'octubre".

Per últim, aquest subapartat (que comença associant, a partir de la declaració de l'exconseller i predecessor de Forn Jordi Jané, el relleu al capdavant d'Interior amb la celebració de l'1-O) conclou a la pàgina 367 de la sentència indicant que Jordi Cuixart "va manifestar en l'acte del judici oral que l'activitat Escoles obertes va ser ideada i executada «perquè no es tanquessin els col·legis»".

A banda de l'exdiputat cupaire, i amb molta més rellevància, destaca el pes atribuït al testimoni del responsable de l'operatiu contra l'1-O, Diego Pérez de los Cobos: "Com van ressaltar alguns testimonis -en particular el coordinador Sr. Pérez de los Cobos- l'assignació dels denominats binomis de Mossos a cada centre de votació, sense discriminar aquells que rebrien una gran afluència de persones per a votar, respecte d'aquells altres que previsiblement eren poc significatius, va suposar una neutralització de la capacitat operativa d'aquest cos policial".

"La coartada de la insuficiència de Mossos a tots i cadascun dels centres per complir el mandat de la magistrada del Tribunal Superior de Justícia, es va mostrar amb cínica notorietat", remata el Suprem.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari