Que ningú no parli per vosaltres

L’escriptora Nahat El Hachmi acaba de publicar el llibre “Sempre han parlat per nosaltres”. Explica en cent pàgines la seva frustració perquè des de posicions feministes o d’esquerres es justifiquen actituds i comportaments repressius contra les dones que ella creia exclusius dels sectors conservadors i retrògrads de l’Islam. A El Hachmi la molesta especialment que les dones que, com ella, han aconseguit deslliurar-se del control masclista que comporta l’Islam amb sacriificis personals enormes es trobin ara amb què es defensi aquesta repressió des de plantejaments suposadament feministes o progressistes. No vol que parlin en nom seu ni els islamistes de tota la vida ni els nouvinguts a la fe d’un feminisme islàmic que considera un invent contradictori.

La seva reflexió és útil i traslladable a d’altres debats. A totes les discussions és bo que tinguem idees pròpies i no donem per bones les que defensa la majoria o el nostre grup de confiança política o social. Parlem del procés independentista català, el Brexit britànic, la legalització de la prostitució o la regulació dels ventres de lloguer. És imprescindible que ningú no parli per nosaltres, com reclama Nahat en parlar de la dona i l’Islam. No hem de ser independentistes perquè el nostre entorn ho sigui. O no hem de ser partidaris del federalisme perquè som del PSC i aquesta és la seva opció per encaixar Catalunya i Espanya. Que la Gran Bretanya continuï dins la Unió Europea o se’n vagi té avantatges i inconvenients que els afectats i interessats han de valorar de forma raonada i documentada. La defensa de la legalització de la prostitució o del recurs a ventres de lloguer per tenir fills es pot fer amb arguments a tenir en compte o amb estirabots absurds. Correspon a cada ciutadà i ciutadana reflexionar-hi i adoptar una posició favorable o contrària en cada una d’aquestes qüestions.

Com que defenso que ningú ha de parlar per mi o per cap de nosaltres, no puc donar gaire consells a l’hora de decidir en quin sentit decantar-se davant d’una sentència del Tribunal Suprem o unes eleccions generals espanyoles el 10 de novembre. Sí que goso dir, però, que discrepo dels que asseguren que ‘el client o la majoria tenen sempre la raó’. I que adoptar la posició més còmoda per estalviar-se discusions a casa o a la feina pot ser pràctic però també un exercici de covardia.

Un darrer comentario: per saber com tracta l’Islam a les dones llegiu Nahat El Hachmi i també algun document de les dones que defensen que un ‘feminisme islàmic’ és possible. I arribeu a les vostres pròpies conclusions. La meva la tinc claríssima.

Però que ningú no parli per vosaltres.

(Visited 82 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Feu un comentari