Els veïns de la Gardunya denuncien que l’Ajuntament de Barcelona els ha abandonat

La plaça, inaugurada fa quatre anys, és un focus de problemes que manté en alerta els veïns de la zona
Plaça de la Gardunya

Mentre al davant tot són llums i colors, la part de darrere del mercat de la Boqueria, la plaça de la Gardunya, ofereix una cara ben diferent del que és la realitat barcelonina. Turistes que mengen a terra conviuen amb els sensesostre que hi viuen i es barallen sota els porxos de la Massana. Brutícia, ferums, i una transformació anunciada a bombo i plateret feta fa menys de quatre anys que es degrada per moments. Els veïns estan farts de la degradació de la plaça i reivindiquen el seu ús. "Des de fa una temporada és la tònica general de la plaça", explica Lluís González, membre de l'associació de veïns del Raval, "i ho diu tothom, els veïns dels blocs nous es queixen, els paradistes de la Boqueria es queixen, els estudiants de la Massana es queixen. Hi ha una sobreocupació de la plaça i no es correspon amb el manteniment. Està bruta, deixada en tots els aspectes des de l'urbanístic a la neteja".

Els veïns, farts dels incompliments sistemàtics del govern del districte han elevat les seves protestes i queixes fins a la mateixa alcaldessa, però tampoc han rebut una resposta. "L'ajuntament n'està informat però no ens diu res. Tothom ho ha dit des de l'associació als mateixos veïns, però res", explica González. Les baralles, matalassos a l'entrada dels pàrquings, pixats… són el pa de cada dia dels treballadors i comerciants de la zona "i encara és pitjor el cap de setmana per què ve molta gent a dormir", ens comenta un comerciant d'un carrer adjacent, afegint que "la plaça està feta de racons que permeten tot això". Sembla si més no curiós que la paraula gardunya en català era utilitzada per anomenar les organitzacions criminals o els baixos fons. La història sembla que està condemnada a repetir-se

La plaça de la Gardunya forma part de la reestructuració per esponjar el districte de Ciutat Vella, però tot i la reforma no ha donat mai els resultats previstos. El projecte volia recuperar la part del darrera de la Boqueria, un espai molt degradat, i dotar-lo d'entitat pròpia instal·lant la nova Escola Massana, eix d'una nova centralitat, i construint habitatge protegit. El que havia estat el moll de càrrega i descàrrega del mercat semblava que tenia noves perspectives però tot ha acabat en una plaça dura amb pocs arbres i sobre ocupada permanentment.

"És una mica un abocador. Els turistes la fan servir de menjador, compren qualsevol cosa al mercat i a dinar a la plaça", explica Antonio, membre de l'associació de veïns del Raval, i "a més, a prop tenim la plaça de Sant Agustí on hi ha un menjador social. Quan hi ha massa gent i saturen la plaça arriba la Guàrdia Urbana i els fa fora, i venen tots a parar a la de la Gardunya. Entre gent, la Massana i els blocs de pisos, ens han deixat la plaça que sembla un petit pati". Les brigades de neteja passen sovint a netejar el greix que deixen les restes de menjar i la brutícia que s'acumula a tots indrets però no poden evitar la ferum que a certes hores envaeix tota la plaça. La Guàrdia Urbana, segons expliquen els veïns, no donen l'abast per posar una mica d'ordre a les constants baralles, on l'alcohol té molt a veure, entre els que dormen sota els porxos de la Massana.

Els veïns però volen la plaça, la necessiten i la reivindicació passa per una racionalització dels usos d'aquesta plaça. "S'ha d'incentivar perquè sigui ocupada per les famílies dels blocs amb un parc infantil, per exemple, que tanta falta fa. No pot ser que tinguis un assentament de persones dormint, vivint i pixant sota els porxos de la Massana perquè això degrada la plaça encara més", comenta Lluís González. Els veïns han posat sobre la taula un pla d'acció però que ha topat amb la inacció municipal. "Si tens un espai, no el cuides i el deixes caure, al final la gent el veu tan degradat que no l'importa res i es van baixant graons". A l'últim graó està la guerra per la conquesta de l'espai públic a la plaça de la Gardunya

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides