Què fa el govern amb les matrícules universitàries?

Torra, ante su gobierno y los diputados del Parlamento catalán
Torra, ante su gobierno y los diputados del Parlamento catalán

Junts per Catalunya (JxCat) i Esquerra Republicana (ERC), els dos partits que governen la Generalitat de Catalunya, no han donat suport a recents iniciatives parlamentàries per facilitar l’accés als estudis universitaris i revertir els efectes de les retallades, que s’arrosseguen des del mandat d’Artur Mas.

Entre les propostes de resolució aprovades la segona jornada del darrer debat de política general, dues propostes plantejades pel PSCCatalunya en Comú Podem instaven el govern català a revertir el 30% de retallades en la universitat pública amb l’objectiu que el finançament d’aquests centres fos el curs 2019-2020 el que va ser el 2010, abans del retorn al poder de CiU.

Aquests plans, que incloïen una reducció dels preus públics de matrícula del 30% i una compensació per als centres públics, van rebre l’abstenció com a resposta de JxCat i ERC, però van tirar endavant gràcies als vots favorables de la resta de diputats -excepte els cupaires en un dels casos, absents durant algunes votacions-.

El Parlament ha reiterat que cal revertir els efectes de la darrera dècada de polítiques sobre universitats, però mesures com aquestes depenen d’un govern caracteritzat per la inacció. Entre els diputats de la banca abstencionista d’ERC, per cert, hi ha Antoni Castellà, el secretari d’Universitats del govern d’Artur Mas durant el període 2011-2015. Aquesta secretaria l’encapçala actualment Francesc Xavier Grau, sota l’autoritat de la consellera d’Empresa i Coneixement, la postconvergent Maria Àngels Chacón.

(Visited 28 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari