Catalunya serà verda o no serà

Aquest divendres, 27 de setembre, tots tenim una cita important: sumar-nos a les mobilitzacions que hi ha convocades arreu del món -també a Catalunya- per exigir a les autoritats una acció decidida contra el canvi climàtic. Això vol dir, ras i curt, combatre la contaminació que pol·lueix el medi ambient i que és la causant de l’alteració del nostre preciós i delicat ecosistema i de l’escalfament del planeta. 

No cal parlar d’hipòtesis. Els efectes del canvi climàtic ja són aquí. Ho acaben de patir en la seva pell els habitants d’Alacant, Múrcia i Almeria, que han vist com una gota freda, amb una virulència mai vista,  anorreava pobles i conreus. O les paradisíaques illes Bahames, que han quedat arrasades per l’huracà Dorian. O el mar de glaç de Groenlàndia, que s’està desfent com un terròs de sucre.

Els joves estudiants són els qui encapçalen i protagonitzen les cada cop més massives manifestacions dels Friday for Future. La cimera de les Nacions Unides a Nova York per debatre   sobre l’apocalíptica amenaça que afronta el planeta ha accelerat i intensificat, en els últims dies, les mobilitzacions als carrers de les principals ciutats d’arreu del món, que tindran el seu punt culminant aquest divendres 27 de setembre.

Si, fins ara, l’1 de maig -la diada dels drets dels treballadors- era la celebració mundial per antonomàsia, ens cal afegir una nova data en el calendari internacional: la dels Friday for Future i, de manera molt especial, la d’aquest  27-9. Capficats en el trencaclosques independentista, la gran capacitat d’empatia i solidaritat que ha demostrat, històricament, la societat catalana encara no s’ha fet visible, en tota la seva potència, en la lluita contra el canvi climàtic que aplega, en l’avantguarda, la joventut del planeta.

I això que els problemes mediambientals que pateix Catalunya són gravíssims. Començant per la insostenible proliferació de granges (aquí hi ha més porcs que persones) i acabant pels enormes creuers que empudeguen el port i el litoral de Barcelona. Més enllà del postureig habitual dels polítics -que s’omplen cínicament la boca amb la pretesa sostenibilitat-, el cert és que els governs de la Generalitat i de la Casa Gran són còmplices directíssims -per acció i/o  omissió- del desori ecològic que destrueix des de fa anys al nostre país.

Des d’aquesta finestra d’EL TRIANGLE faig una crida a la mobilització d’aquest 27-S i ratifico el meu compromís periodístic per denunciar tots els abusos que  es perpetren contra la natura i el medi ambient. Catalunya serà verda o no serà.  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Deixa un comentari

Notícies més llegides