Site icon El Triangle

Un ens de la Generalitat proposa una nova via per a l’encaix amb l’Estat

Ferran Requejo

L'Institut d'Estudis d'Autogovern, que depèn del Govern, planteja en un informe impulsar una reforma constitucional que inclogui una disposició addicional que fixi un nou estatus per a Catalunya. La nova relació, que hauria de ser aprovada al Parlament i votada pels ciutadans, implicaria des de tenir finançament a un poder judicial propi, passant pel dret a vetar normes de l'Estat. L'estudi no exclou un referèndum pactat d'autodeterminació.

Aquest estudi és el primer que no planteja la independència sinó l'encaix després de set anys de procés. A més, el director de l'organisme és Ferran Requejo, un professor considerat proper a ERC que va arribar a sonar com a cap de llista a les generals encara que ell ho va rebutjar.

L'Institut d'Estudis d'Autogovern -abans d'estudis autonòmics- és un ens nascut el 1985 que fa anàlisis teòriques i de dret comparat per al Govern sense ser vinculants. Al març, va fer l'informe Democràcies i referèndums d'independència en què descartava aplicar els resultats de l'1-O i plantejava solucions per celebrar el referèndum -aprovant una llei orgànica o modificant l'actual sobre les consultes- o una reforma constitucional. Els autors admeten que en alguns punts s'han inspirat en el text aprovat pel Parlament basc per a un nou concert polític.

Exit mobile version