Montilla: “El procés no ha aportat res de positiu per a la societat catalana”

L'expresident demanda que la Diada Nacional ha de ser un dels símbols que contribueixin a expressar la unitat del país
José Montilla

L'expresident de la Generalitat, José Montilla, ha afirmat que "és una evidència que el procés i les reaccions que aquest ha provocat no han aportat res de positiu per a la societat catalana. No estem millor. Ni tenim més i millors competències i recursos per a les polítiques públiques que el país necessita, ni la societat catalana està més cohesionada, ni els anhels compartits d'un autogovern més sòlid i eficaç s'han obert camí".

Montilla ha fet pública una declaració sobre la Diada de l'11 de Setembre en la qual afirma que "la Diada Nacional ha de ser un dels símbols que contribueixin a expressar la unitat del país, en tota la seva pluralitat, al voltant de les nostres institucions d'autogovern. Com més es converteixi en l'expressió política d'una part del país, menys assolirà el seu caràcter de festa nacional del conjunt d'homes i dones que conformen la societat catalana. Crec que cal fer un major esforç per evitar la devaluació d'aquest i dels altres símbols comuns: la senyera, la Generalitat i l'Estatut".

L'expresident català afirma que "és evident que avui, com en els darrers anys, la Diada està molt condicionada pels esdeveniments que s'han produït a Catalunya impulsats pel mateix Govern de la Generalitat i pels qui consideren que l'única fórmula per millorar el nostre autogovern és la independència".

Montilla denuncia que amb el procés independentista "més enllà dels horitzons idíl·lics i les opcions ideològiques, legítimes per altra banda, el que tenim són anys de tensió, retrocés, divisió i patiments personals, especialment d'aquells que es troben a la presó o lluny de les seves famílies com a conseqüència dels seus actes i dels esdeveniments que hem viscut", afegint que "la nostra és avui una societat malhumorada, amb més desconfiança i qüestionament cap a les nostres pròpies institucions i amb menys capacitat per exercir un lideratge a Espanya i a Europa que en altres moments sí que hem sabut desenvolupar".

Per a Montilla, "ens cal amb urgència que hi hagi un govern efectiu, amb un pressupost, un programa i una agenda pública adequats per ocupar-se de les coses concretes del dia a dia. Un govern que prepari el país per als riscos que tenim en l'horitzó. Una nova recessió internacional especialment a Europa, per exemple, no és una previsió agosarada. Catalunya necessita tornar a tenir pes en el funcionament d'Espanya. El "nosaltres sols" pot ser emocionalment una bona opció. Però en termes racionals és un inconvenient. Hem perdut influència, prestigi i reputació".

Per tot plegat, l'expresident de la Generalitat afirma que "requerim, ara i de nou, actes de coratge. El primer, reconèixer honestament el fracàs de la via escollida per defensar un projecte polític. Mai més no es pot caure en l'error de creure que saltar-se el marc jurídic és un bon camí. En segon lloc, entendre que el procés ha expressat un malestar basat en l'existència de problemes reals del nostre autogovern que, no en tinc cap dubte, tenen solució en el marc democràtic. Sense aquests actes de coratge no ens en sortirem", reblant que "crec que cal que els responsables polítics i tothom que tingui capacitat d'influir en la societat catalana es conjurin en la consecució d'un objectiu que tots compartim: evitar que es consolidi a Catalunya una subtil divisió entre dos blocs separats per la incomprensió i per la incompatibilitat de projectes polítics. Si no treballem per evitar-ho, podem perdre el bé més preuat aconseguit des de la recuperació de la democràcia: la unitat civil del poble de Catalunya, avui ja greument afectada i qüestionada".

(Visited 27 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari