Catalunya registra el nombre més elevat d’ofegats a les platges des del 2013

Més de la meitat dels ofegats són de més de 65 anys
Temporada tràgica a les platges catalanes

Una dona de 68 anys va morir ofegada dimecres a la platja Nova de Roses (Alt Empordà) i ara ja són cinc les persones que han mort en els últims cinc dies a la costa catalana, 23 des que va començar la temporada d'estiu, que va del 15 de juny al 15 de setembre. La xifra supera en cinc els morts durant tota la campanya estival de l'any passat, i és la més elevada des del 2013, quan van morir 20 persones.

La majoria d'ofegaments a la platja tenen un patró comú: correspon al d'una persona de més de 65 anys que té alguna patologia prèvia. I, en molts casos, es pot sospitar que alguna malaltia crònica pot haver-hi influït. Malalties cardiovasculars, la tensió arterial, les baixades de sucre… poden provocar marejos i augmentar el risc d'ofegar-se.

Des de Protecció Civil s'insisteix a extremar les precaucions i a escollir les platges vigilades per socorristes i reclamen "conscienciació i prudència".

De les 23 víctimes d'aquest any, que han mort ofegades al litoral català en poc més de dos mesos, 13 ho han fet a la Costa Brava, més del doble que l'any passat, en què es van ofegar sis persones. Cinc han mort a la Costa Daurada, tres a les comarques del Garraf i una al Barcelonès.

L'ofegament és una de les principals causes de mort accidental a tot el món. Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), hi ha més de 350.000 morts a l'aigua. A Catalunya, el 2014 i el 2018 van morir 18 persones ofegades, el 2013 i el 2016 en van ser 20; 21 el 2015, i 22 el 2017. Caldria retrocedir fins al 2012, amb 24 víctimes, per trobar una xifra tan elevada com la d'aquest estiu. Però les estadístiques d'aquest any podrien agreujar-se més, tenint en compte que falta gairebé un mes per finalitzar la campanya d'estiu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides