Per què no es va doctorar Jordi Bilbeny a la Universitat de Barcelona?

Jordi Bilbeny a Els Matins de TV3
Jordi Bilbeny a Els Matins de TV3

Perquè el director de la seva tesi doctoral, Valentí Gual, va considerar que Bilbeny era molt poc rigorós a l’hora de buscar informacions històriques que validessin la seva tesi que Cristóbal Colon era català. Ho explica l’historiador i divulgador d’Història valencià Vicent Baydal en el llibre ‘Pseudohistòria contra Catalunya’ que apareixerà d’aquí a uns mesos. En aquest llibre s’analitzen les barbaritats més grans que s’han exposat sobre la història de Catalunya “tant des de l’espanyolisme més barroer com des del catalanisme més delirant”, segons escriu Baydal al seu blog Vent d Cabylia.

Així explica Vicent Baydal com va suspendre Jordi Bilbey la seva tesi doctoral en un avenç del llibre que ha publicat al seu blog: “El fet que Jordi Bilbeny, llicenciat en Filologia Catalana i fundador de l’Institut Nova Història, no pogués culminar la seua tesi doctoral a la Universitat de Barcelona a finals del segle XX no és en absolut trivial. El seu director era el professor d’Història Moderna Valentí Gual i, en comprovar-se que per tal d’intentar atribuir uns orígens catalans a Cristòfor Colom –una qüestió certament oberta i debatuda en el camp historiogràfic– emprava arguments i dades clarament falsables per la comunitat i el consens científics, va quedar impossibilitat per continuar la seua carrera investigadora dins de l’àmbit acadèmic. Les garanties per tal d’assegurar el vigor de la Història com a ciència social moderna no deixaven passar el filtre a algú que se’n deslligava clarament de tot un seguit de fets verificats i del mateix mètode científic, consistent a contrastar de manera sistemàtica les noves hipòtesis amb tot el conjunt de coneixements acumulats”.

Quan surti el llibre, Valentí Gual i Vicent Baydal tindran una entrevista. A TV3 no està massa clar que els hi facin.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

1 comentari a “Per què no es va doctorar Jordi Bilbeny a la Universitat de Barcelona?”

  1. Si llegiu qualsevol llibre d’en Bilbeny, veureu que no encaixa amb el que dieu en aquest article. Però be. Si us creieu a la màfia espanyolista que es dedica a difamar als que investiguen la història, vosaltres mateixos.

    Respon

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides