El Govern català penja d’un fil

El distanciament entre Quim Torra i Pere Aragonès és absolut enmig de ganivetades entre el cercle personal i polític de Carles Puigdemont i ERC
Pere Aragonès i Quim Torra, en una reunió del Consell Executiu
Pere Aragonès i Quim Torra, en una reunió del Consell Executiu

El govern de la Generalitat té les hores comptades. El distanciament gens dissimulat entre el president, Quim Torra, i el vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, i les crítiques creuades entre destacats membres del cercle personal i polític de l’ex-president Carles Puigdemont i dirigents d’ERC fan que la tensió al sí de l’executiu català sigui insostenible. ERC retreu a Torra que no se sumi a la renúncia a la unilateralitat a l’hora de proclamar la independència com ha assumit el partit d’Oriol Junqueras ja fa mesos. A més, els republicans consideren que el president ha optat per potenciar un independentisme més lligat al folklore i la visceralitat que a la realitat del conjunt del país.

Diversos consellers d’Esquerra veuen com la deriva estètica de Torra i la seva propensió als discursos èpics i buits de contingut consolida el suport dels sectors més arrauxats però allunya de l’independentisme els més moderats i, per descomptat, talla d’arrel qualsevol possibilitat de ‘ampliar les bases’, objectiu polític actual de la direcció d’ERC.

Aquesta tensió es palesa especialment a les xarxes socials, on els seguidors de Torra i Puigdemont no paren d’insultar els líders més destacats d’Esquerra, una actitud de la qual no es salva ni el propi president empresonat de la formació.

En aquest marc, les declaracions de Pere Aragonès al diari ARA, aquest diumenge, en què considera que el debat de la unilateralitat s’hauria de superar, han caigut com una bomba a JxCat. Sobretot perquè el vicepresident ha afegit que és un debat ‘induït des de fora’ en clara al·lusió a l’Assemblea Nacional Catalana, pota amb la qual compten Torra i Puigdemont per mantenir el seu discurs ambigu o favorable a la repetició de la declaració unilateral de la independència. Tampoc no els ha agradat gens que Aragonès celebre que el PSC s’hagi obert a negociar els pressupostos de la Generalitat pel 2020, tal i com ho han fet també els comuns i la CUP. Torra ha comentat, en privat, que prefereix que no hi hagi pressupostos abans que aprovar-los amb els vots dels socialistes. Així les coses, al Palau de la Generalitat, a Waterloo i a la seu d’ERC tenen bastant coll avall que el govern actual de Quim Torra penja d'un fil.

(Visited 45 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari