L’escorxador més gran d’Europa, a l’Aragó, amenaça el sector català del porc

La nova planta del grup italià Pini té previst sacrificar 30.000 animals diaris
Macroescorxador Pini a Binéfar

A Catalunya hi ha més porcs tancats en granges (7,7 milions) que persones (7,5 milions), fet que provoca un gravíssim problema mediambiental. En l’actualitat, el sector porcí espanyol i europeu viu un moment d’eufòria. La propagació de la pesta porcina africana (PPA) a la Xina i al sud-est asiàtic, el principal mercat productor i consumidor de porc del món, ha provocat una forta pujada dels preus.

A la llotja de Bellpuig, que és el mercat de referència, el quilo de carn de porc es pagava, a començaments d’any, a poc més d’un euro. Aquest mes de juliol, la cotització ja havia arribat  gairebé a 1,50 euros. Això fa que els ramaders i els grans grups integradors visquin un període de bonança econòmica.

DETINGUT PER FRAU FISCAL

Però el futur del sector està plagat d’ombres. Una d’elles és l’entrada en funcionament del macroescorxador que l’empresa italiana Pini acaba d’obrir a la localitat aragonesa de Binéfar. Quan estigui a ple rendiment, aquest escorxador arribarà a sacrificar 30.000 porcs diaris, uns set milions anuals.

De moment, aquesta indústria, que preveu donar feina a 1.700 treballadors, ha començat a un ritme de sacrifici de 16.000 porcs diaris. Això ha provocat un gran sotrac en el sector porcí català, que patirà directament les conseqüències d’aquest macroescorxador, considerat el més gran d’Europa.

L’empresari promotor d’aquesta indústria, l’italià Piero Pini, ha tingut en el passat greus problemes amb les autoritats poloneses i hongareses, països on també hi tenia escorxadors. Va ser detingut per frau fiscal i denunciat per les ominoses condicions de treball en les falses cooperatives que contractava.

ELS ANIMALISTES PASSEN A L’ACCIÓ

Però no és aquest l’únic problema que afronten els ramaders catalans. L’ofensiva de grups animalistes internacionals –formats, en bona part, per gent molt jove i conscienciada- contra les granges és un moviment cada cop més en alça. En els últims mesos, tres granges i un escorxador de Catalunya han estat envaïts per activistes que denuncien la vulneració del benestar animal.

Les organitzacions de ramaders han expressat la seva indignació contra aquestes ocupacions i han aconseguit que la Generalitat els faci costat. Des del departament d’Agricultura s’ha anunciat que els animalistes que envaeixin granges i  instal·lacions càrnies seran identificats i multats per posar en perill la bioseguretat, amb sancions que poden arribar als 100.000 euros.

I és que la PPA que, en l’actualitat, castiga els països asiàtics, també comença a afectar l’est d’Europa i hi ha pànic que aquesta mortífera malaltia pugui arribar a creuar els Pirineus. En aquest cas, els porcs senglars actuen com a propagadors i a totes les granges s’han extremat les mesures per evitar el contagi.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides