Les redaccions de TV3 i Catalunya Ràdio ‘on fire’ processista permanent

Els periodistes dels mitjans públics desobeeixen el llibre d’estil de la CCMA i els consells professionals i omplen les seves xarxes de missatges independentistes
Passadís de Tv3

El llibre d’estil de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) és ben clar pel que fa a l’obligació dels treballadors de TV3 i Catalunya Ràdio d’abstenir-se d’utilitzar les xarxes socials per difondre missatges que poden qüestionar la seva objectivitat. Molts periodistes de les dues redaccions i fins i tot membres dels mateixos comitès professionals no en fan cas i omplen els seus perfils de Twitter, Instagram o Facebook de missatges i fotografies on mostren el seu suport a la causa processista i a la independència de Catalunya.

El manual d’ús del Llibre d’estil de la CCMA recull que “els professionals de la CCMA no poden fer manifestacions públiques que comprometin la imparcialitat dels nostres mitjans”. Diu també que “en l’àmbit públic no poden adoptar posicions en relació amb debats polítics i socials quan, per la feina que desenvolupen, pugui quedar compromesa la nostra imparcialitat”. Davant l’incompliment d’aquestes normes i abans del darrer cicle electoral, els consells professionals de TV3 i Catalunya Ràdio van fer arribar als treballadors el comunicat La responsabilitat en l’ús de les xarxes socials, on els demanaven “que siguem curosos amb la nostra pròpia imatge com a periodistes creïbles, imparcials i objectius. No només ara que s’acosta un període electoral, sinó en tot moment”.

Molts dels professionals d’aquests mitjans usaven les xarxes socials per difondre missatges favorables al procés independentista o fotografies d’ells mateixos embolcallats amb banderes estelades o votant orgullosos a les consultes del 9 de novembre del 2014 i l’1 d’octubre del 2017. Després de les reclamacions fetes pels consells professionals, però, ben pocs han canviat d’actitud.

Alguns redactors justifiquen la seva exhibició ideològica a les xarxes adduint que els seus comptes són privats i hi poden dir el que vulguin. Els consells professionals consideren que la imparcialitat l’han de dur també a la xarxa: “El nostre comportament en l’àmbit públic i privat també hi compta. Només tenim una identitat digital. Per molt que en la descripció dels perfils dels nostres comptes diguem que el que hi diem són opinions personals i prou, encara que no esmentem l’empresa per a la qual treballem, si en fem un mal ús ens afecta a tots, malmet la nostra imatge i perjudica directament la feina dels nostres companys que estan cobrint aquell tema sobre el qual ens estem pronunciant”. “Us animem a revisar els vostres perfils, que penseu en les xarxes socials com un mitjà més de comunicació professional, que evitem al màxim posicionar-nos-hi sobre temes d’actualitat i, evidentment, que no hi aboquem cap mena de desqualificació”.

 

Panegírics de Romeva i retuits de Puigdemont

Fins i tot membres dels consells professionals incompleixen les seves recomanacions. Lluís Caelles, president del de TV3, penja al seu Twitter panegírics de "l'amic" Raül Romeva o destaca que el PEN dels EUA no veu rebel·lió en l’actuació dels líders independendistes empresonats. Passa el mateix al Consell Professional de Catalunya Ràdio, amb diversos membres que han incomplert o encara incompleixen el protocol, com és el cas de Marc Garriga, Susana Ortega, Montse Poblet o Ricard Isidro.

Del recentment creat Consell Professional de Programes i Continguts Culturals i d’Entreteniment de la CCMA en formen part periodistes com Linus Puchal, productor d’informatius del 3/24 que va enviar un mail des del seu compte de la CCMA a Jordi Sánchez proposant-li un pla per encerclar el Parlament o la documentalista Àngels Serres, firmant d’un manifest per la independència de Catalunya que apel·la a les seves tradicions cristianes i que retuiteja contínuament els missatges de Carles Puigdemont, Jordi Cuixart, Clara Ponsatí, David Fernández o Albano Dante. La secretària d’aquest òrgan és Carme Canet, redactora de Catalunya Ràdio, actualment a iCat, que obre el seu perfil amb un cartell amb els rostres dels 16 dirigents independentistes empresonats o a l’estranger.

(Visited 64 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari