Quines teories de la conspiració infla i desinfla l’independentisme?

El tuit de Santiago Espot
El tuit de Santiago Espot

Santiago Espot, conegut indepe de la línia dura i president de l'entitat Catalunya Acció, ha piulat a Twitter sobre els menors no acompanyats tutelats per la Generalitat: "Tots han insinuat que Espanya els envia aquí (inclòs el conseller Buch). Ningú s'atreveix a dir la veritat: envien nois potencialment delinqüents per generar la degradació i el conflicte a Catalunya. Política de colonització. I aquí a la inòpia".

L'afirmació sobre l'enviament de menors, no gaire distant de la que va fer Dolors Bassa quan era consellera, nodreix el relat d'una suposada "política de colonització" que, públicament, només sostenen determinats indepes del morro fort. Un d'ells és la regidora ultranacionalista de Ripoll Sílvia Orriols (FNC), amb qui Espot es va trobar la setmana passada i va parlar de "futures col·laboracions".

Un altre, també proper a les idees d'Orriols, és el columnista d'El Nacional Enric Vila, que ha dit que el franquisme va enviar gent d'altres territoris d'Espanya com a colons per diluir la identitat catalana, un relat que ha quedat despullat en un recent article publicat al Catalunya Plural per l'arqueòleg i llicenciat en història Roger Molinas, titulat "Desmuntant el mite dels colons franquistes".

D'altra banda, el mullader mediàtic generat per la sèrie d'articles de Público sobre el CNI i Abdelbaki es Satty, el cervell de la cèl·lula terrorista que va atemptar a Catalunya el 2017, s'ha encongit no només pel pas del temp i per les crítiques de diversos periodistes -en general, de fora de Catalunya-, argumentades a partir de principis de la professió i del contingut literal dels textos.

Mentre dos mossos com Roger Herèdia i Albert Donaire, diversos polítics com l'exdiputada Mireia Boya, i uns quants mitjans i opinadors -generalment processistes- van responsabilitzar de manera més o menys directa a l'Estat i el CNI de connivència (quan no d'instigació), la directora de Público, Ana Pardo de Vera, va considerar a TV3 que és "un disbarat dir que el CNI va organitzar els atemptats". Això sí, en una enquesta d'El Nacional, destacat diari digital favorable al procés, on han votat més de 13.000 usuaris, un 95% ha respost que creu que el CNI està implicat en els atemptats.

El conseller d'Interior, Miquel Buch, per la seva part, ha evitat alinear-se amb el president Quim Torra sobre la qüestió en declarar que el que és assenyat és que, havent-hi investigacions judicials en marxa, "no em pronunciï". El titular d'Afers Exteriors, Alfred Bosch, que vol reunir-se amb els cònsols dels països amb víctimes del 17-A per parlar de les informacions de Público, en canvi, ha desinflat un altre dels darrers greuges esgrimits darrerament pel sobiranisme: el suposat cas d'espionatge que s'atribueix al ministeri d'Afers Exteriors, en particular a Josep Borrell, contra les delegacions de la Generalitat. Bosch, de fet, ha dit que va ser "un seguiment acurat", no un espionatge.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides