La Xarxa fa llenya amb els castells

Les tenses relacions de la XAL amb la Coordinadora de Colles Castelleres ha desencadenat la pèrdua dels drets d'imatge
Francesc Pena

La Xarxa Audiovisual Local (XAL) ha perdut la seva joia de la corona. L'encara conseller delegat, Francesc Pena, abandonarà el càrrec un cop la nova Diputació de Barcelona quedi constituïda i esculli el seu substitut, amb un nou fracàs. L'empresa mediàtic dependent de l'ens provincial ja no disposa aquesta temporada d'una de les apostes personals de Pena, les retransmissions de les jornades castelleres.

La productora SOM, l'antiga Cultura 03, editora de Sàpiens i El Món d'Ahir entre altres activitats, ha pres ja el relleu a la XAL, que la temporada passada s'encarregava de les emissions de les principals actuacions castelleres. Així, l'ens mediàtic de la Diputació de Barcelona ha perdut finalment la guerra dels drets d'imatge dels castells.

De fet, el passat 7 de maig, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) va anunciar que adjudicava les retransmissions de les diades al grup SOM. D'aquesta manera la productora assumeix els drets d'emissió de 30 exhibicions castelleres en directe per a un període de quatre anys prorrogables, en substitució de TV3 i La Xarxa.

L'operació entre la CCCC i SOM ha estat, de fet, una OPA hostil cap a la cadena que agrupa a les televisions locals, per les tenses relacions dels darrers anys amb la junta de la Coordinadora.

Al darrere de SOM està Oriol Soler, un dels principals impulsors del diari Ara, de les revistes Sàpiens i Time Out Barcelona i de l'editorial Ara Llibres, entre altres projectes. Procedent de l'antic Moviment de Defensa de la Terra (MDT) i vinculat familiarment a l'esquerra abertzale, aquest empresari de Ripollet va esdevenir la pedra angular del procés independentista.

Soler és un home vinculat a Esquerra Republicana que ha mogut fils per adquirir els drets d'imatge de les colles castelleres en detriment de la Xarxa dirigida per Francesc Pena, vinculat a l'antiga CDC i actual PDECat. Pena, amic personal de l'exconseller de la Generalitat Francesc Homs, deixarà després de 8 anys la direcció de la Xarxa amb un nou fracàs.

La pèrdua de les retransmissions castelleres ha perjudicat també un altre dels projectes estrella de Francesc Pena que era la creació de la XALA!, una plataforma de continguts audiovisuals que oferia tota la temporada castellera en directe i sota demanda, i que havia suposat una important inversió per a l'ens mediàtic de la Diputació de Barcelona.

No és l'única inversió que acaba com el rosari de l'aurora. Francesc Pena havia apostat també per impulsar un canal amb continguts de televisions locals, a través de Movistar. Un canal que va néixer entre els dubtes de les televisions locals i que va acabar sent tancat.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.