On són els diners del PEN català?

La junta de l’associació d’escriptors reclama a l’anterior presidenta, Carme Arenas, que justifiqui on han anat a parar 280.000 euros que no apareixen en els comptes de l’entitat i obre una greu crisi de confiança
Carme Arenas, a la dreta, en un acte al Col·legi de Periodistes de Ca
Carme Arenas, a la dreta, en un acte al Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Àngels Gregori va assumir la presidència del PEN català en una junta de l’entitat celebrada el 14 de juny de l’any passat. Va substituir Carme Arenas, que havia presidit l’associació els vuit anys anteriors. Va obrir els calaixos i una setmana després ja era conscient que els comptes no quadraven. Va demanar explicacions a la seva antecessora i aquesta li va dir que es tractava de “desajustos mínims”. Una auditoria ha calculat que aquests desajustos són, com a mínim, de 280.000 euros entre els anys 2009 i 2017.

Gregori va tornar a demanar explicacions a Arenas, que, a més de presidir el PEN entre els anys 2010 i 2018, n’havia estat secretària general, entre els anys 2002 i 2010, sota la presidència de Dolors Oller. Com que les seves explicacions no la van convèncer, la junta del PEN ha decidit emprendre accions legals contra ella. Per confirmar-ho s’ha convocat una assemblea general dels socis de l’entitat pel proper dia 11. La junta proposarà que es reclami a Carme Arenas el “rescabalament dels danys econòmics causats a l’associació”, tant en la seva etapa de secretària general com en la de presidenta. Fonts consultades per El Triangle calculen que aquests danys estan més a prop del milió d’euros que dels 280.000 detectats per l’auditoria.

Tot i que Gregori presideix una junta en què sis dels vuit membres ja eren a l’equip que dirigia Arenas i que manté els treballadors d’aquella etapa, assegura que cap d’ells sabia “absolutament res” dels diners que han desaparegut del PEN.

L’assemblea del proper dia 11 es preveu, lògicament, molt tensa. Carme Arenas, que s’hi presentarà acompanyada d’un advocat, s’ha defensat dient que “aquí hi ha hagut una acusació i ja no hi ha lloc a dubte. A l’assemblea s’aclarirà el que hi hagi i el que no hi hagi. Són els socis els sobirans per decidir què s’ha de fer. No seria prudent començar a dir coses per cap banda; prioritzar la premsa als socis sí que seria una irregularitat”. Àngels Gregori replica dient que ha estat intentant trobar una sortida durant un any però que les explicacions de la seva predecessora no l’han convençut: “La manera d’entendre els diners públics no la compartim. Si era una pràctica habitual, la qüestionem”, ha afirmat, i ha anunciat que dimitirà si els socis no avalen la seva denúncia.

LLEGEIX L'ARTICLE COMPLET A L'EDICIÓ EN PAPER D'EL TRIANGLE D'AQUESTA SETMANA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides