Alerta per la sequera als boscos

La Generalitat considera que les pluges de la primavera poden afavorir els incendis forestals
Alerta per la sequera dels boscos

Malgrat que l’any passat hi va haver pocs incendis forestals, enguany pot ser diferent. Des de la Generalitat es considera que les pluges de la primavera poden portar a que els boscos siguin potencials forns, sempre i quan la sequera s’imposi les darreres setmanes.

L’any passat, els propietaris dels boscos ja van alertar que l’administració catalana no invertia prou en la neteja i prevenció dels boscos comunals, i que fins i tot posava traves a què ho fessin els mateixos propietaris.

Malgrat això, els consellers Teresa Jordà i Miquel Buch són optimistes i creuen que l’èxit de l’any passat de pocs incendis va ser degut a la meteorologia favorable, però també a un sistema de prevenció i extinció d’incendis forestals consolidat a Catalunya. Jordà i Buch asseguren que hi ha una “coordinació absoluta i unitat d’acció”.

Per a Jordà, en cas de manca de pluges raonables durant les properes setmanes, les comarques on més ràpidament s’incrementarà el perill seran les dels dos extrems del país (l’Empordà i l’Ebre) on es pot donar un dèficit hídric respecte la mitjana, que pot esdevenir més accentuat. Amb l’escenari que hi hagi un juny que finalment també resulti sec, l’increment de perill seria generalitzat a tota la zona amb un clima mediterrani més accentuat, ja que l’abril i maig han estat secs.

El pressupost que Agricultura destina a la prevenció és de 15,2 milions, dels quals 12,6 corresponen a actuacions de prevenció a través d’inversió directa del DARP o a través de línies d’ajut per actuacions de prevenció a particulars, ajuntaments i Agrupacions de Defensa Forestal (ADF). Per la seva part, Interior té pressupostat 17.219.664 euros per a l’extinció.

La Generalitat reforça durant la temporada d’estiu el dispositiu dels Bombers de la Generalitat. Els professionals critiquen l’envelliment del material, però des d’Interior s’assegura que hi ha en previsió una profunda renovació.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides