Torra demanarà “una reunió urgent” a Sánchez

Reprodueix vídeo

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha dit aquest dimecres al programa Els Matins de TV3 que demanarà al president del govern d'Espanya, Pedro Sánchez, "una reunió urgent" sobre la situació dels dirigents del procés encausats al Tribunal Suprem.

Torra na relacionat la seva pretensió de convocar la trobada amb les conclusions de la Fiscalia i de l'Advocacia de l'Estat, conegudes aquest dimarts. La Fiscalia ha acusat els encausats, en particular a l'exvicepresident Oriol Junqueras, de donar un cop d'Estat, mentre que l'Advocacia de l'Estat ha mantingut l'acusació de sedició.

"Això s'ha de resoldre", ha expressat el president català sobre la situació dels presos i referint-se també als polítics que van marxar a l'estranger per evitar la justícia espanyola.

Així mateix, Torra ha retret al govern d'Espanya l'incompliment de la recomanació del grup de treball de l'ONU, excarcerar els Jordis i Junqueras, que ell ha citat com "la resolució de l'ONU".

D'altra banda, s'ha negat a acceptar que l'independentisme no ha arribat al 50% en cap contesa electoral, ni tan sols a les eleccions al Parlament Europeu, i ha discutit amb la presentadora d'Els Matins, Lídia Heredia, quan ha posat les xifres sobre la taula.

Torra diu que no contempla que la majoria dels catalans no vulgui la independència i assegura que, electoralment, una majoria social ha expressat que la vol, una afirmació que la periodista ha rebatut amb els resultats de les eleccions dels darrers anys. "Estem en aquest 50%", ha insistit Torra abans d'afirmar que alguns dels comuns són independentistes i que l'independentisme es troba en "una situació d'hegemonia". Així mateix, ha assegurat que hi ha "un gran consens de país" sobre "l'exercici del dret d'autodeterminació".

Preguntat com es materialitzaria la seva anunciada "no acceptació" d'una eventual sentència condemnatòria contra els dirigents del procés, Torra ha dit que és una qüestió que es definirà a partir d'un debat i d'una ronda de contactes pendent, i per bé que no ha descartat entre les possibilitats unes eleccions anticipades, assegura que no vol "condicionar el debat".

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Noticias relacionadas

Hoy destacamos

Deixa un comentari

Notícies més llegides