Barcelona, a l’avantguarda en l’ús del gas en el transport marítim

La terminal de GNL que té Enagás al port de Barcelona està tècnicament preparada per al proveïment de carburant de gas a vaixells, un servei clau per a reduir emissions i millorar la qualitat de l'aire
Enagás
Enagás

Un dels desafiaments que planteja la lluita global contra el Canvi Climàtic és el de reduir les emissions en el sector del transport, un dels més contaminants en l'actualitat.

En aquest repte, el paper del gas natural és clau. La seva utilització com a combustible permet reduir les emissions de NOx al voltant d'un 80-90%, les de CO2 un 20-30% i les de SOx i partícules, pràcticament en un 100% respecte a altres combustibles.

El transport marítim suposa a Espanya una mitjana anual de 1.541 tones d'emissions de partícules, que es reduirien en un 95% amb la utilització del gas natural liquat (GNL). Això equivaldria a l'eliminació de les emissions de partícules emeses per 2 milions de vehicles.

A més, l'ús de gas en vaixells permet millorar la qualitat de l'aire i complir amb la normativa mediambiental. A partir del 2020, el límit de contingut de sofre en el combustible d'ús marítim serà del 0,5%, d'acord amb l'Organització Marítima Internacional (OMI) i la directiva europea 2016/802.

Aquest escenari suposa una oportunitat per a Barcelona: el port d'aquesta ciutat és el primer del país a estar completament adaptat per a oferir totes les modalitats de bunkering (proveïment de carburant de gas a barcos) i small scale (càrrega de GNL a petita escala).

La planta d’Enagás, pionera

El mes de maig passat, la terminal GNL que Enagás té a Barcelona va subministrar, per primera vegada en aquesta ciutat, gas com a combustible. En concret, es va realitzar una recàrrega de GNL de la planta d’Enagás a un vaixell, perquè posteriorment aquest proveís a un altre vaixell, el creuer AidaNova. Aquest tipus d'operació és coneguda com ship to ship.

La terminal de Barcelona, una infraestructura que va ser pionera en el moment de la seva posada en marxa fa ara 50 anys, continua sent avui un exemple d'innovació, en estar a l'avantguarda en la prestació d'aquests serveis logístics.

Els avanços que s'han aconseguit s'emmarquen dins de l'aposta d’Enagás pel gas per a la mobilitat, especialment en el transport marítim i pesat. La companyia està promovent nous usos del gas mitjançant l'adaptació tècnica de les seves plantes de GNL i la seva participació en projectes nacionals i internacionals.

Entre els projectes en els quals participa la companyia, destaca CORE LNGas hive. Aquesta iniciativa, que coordina Enagás i lidera Ports de l'Estat, té com a objectiu impulsar l'ús del GNL com a combustible en el transport, fonamentalment marítim, en la península ibèrica.

 

______________________________
L'APOSTA D'ENAGÁS PELS GASOS RENOVABLES

En el marc del seu compromís amb la transició ecològica, Enagás aposta pel gas com a combustible i, també, pels gasos renovables, com el biogàs/biometà i l'hidrogen. La companyia està impulsant el seu desenvolupament mitjançant la signatura d'acords amb diferents empreses i institucions.

Els gasos renovables poden ser transportats i emmagatzemats en la xarxa d'infraestructures gasistes existent i tenen múltiples aplicacions, entre elles, la de combustible en el transport. En el llarg termini, es preveu que siguin una solució real per a la mobilitat.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides